Gebelik Takip Ve Doğum

Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte baş ağrısı çekiyorsanız yalnız değilsiniz. Tıbbi bir inceleme, hamile ve doğum sonrası kadınların yüzde 39’unun baş ağrısı çektiğini bildirmektedir. Hamilelik sırasında normalde olduğundan farklı türde bir baş ağrınız olsa da, hamilelik sırasındaki baş ağrılarının çoğu zararlı değildir.

Hamileliğin ilk üç ayındaki baş ağrısı, ikinci veya üçüncü üç aydaki baş ağrılarından farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, baş ağrısı hamilelik sırasında başka sağlık sorunlarının işareti olabilir. Hamilelik sırasında, öncesinde ve sonrasında yaşadığınız baş ağrılarını doktorunuza bildirin.

Siz de hamilelikte baş ağrısı çekiyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Hamilelikte Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir ?

Hamilelik döneminde baş ağrısı çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte hamilelikte baş ağrısı nedenleri:

  1. Hormonal Değişiklikler: Hamilelik sürecindeki hormonal değişiklikler baş ağrısına neden olabilir. Özellikle yükselen östrojen ve progesteron hormonları baş ağrısı şikayetlerini artırabilir.
  2. Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Hamilelik döneminde stres, gerilim ve kas gerginliği artabilir. Bu durum gerilim tipi baş ağrılarını tetikleyebilir.
  3. Migren: Migren, hamilelik sırasında da devam edebilen veya hamilelikle birlikte ortaya çıkabilen bir baş ağrısı türüdür. Migren genellikle şiddetli baş ağrısı, ışığa veya sese hassasiyet, bulantı ve kusma gibi belirtilerle birlikte görülür.
  4. Sinüzit: Hamilelikte artan hormon seviyeleri, sinüslerin şişmesine ve sinüzit (sinüs enfeksiyonu) gelişimine yol açabilir. Sinüzit baş ağrısı, yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkar.
  5. Gebelik Hipertansiyonu: Gebelik hipertansiyonu veya preeklampsi, yüksek kan basıncı ve diğer belirtilerle birlikte baş ağrısına neden olabilir. Bu durum ciddi bir tıbbi durum olup, hemen sağlık uzmanına bildirilmesi gereken bir durumdur.
  6. Göz Problemleri: Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler gözlerde de değişikliklere neden olabilir. Göz yorgunluğu, gözlük numarasında değişiklik veya göz kuruluğu baş ağrısına neden olabilir.

Hamileliğin İlk Üç ayında Baş Neden Ağrır ?

Hamileliğin ilk 3 ayında baş ağrısı oluşabilir. Neden başınızın ağrıdığını sizler için nedenleriyle birlikte maddeleştirdik.

  • Dehidrasyon ( sıvı kaybı)
  • Bulantı ve kusma
  • Stres
  • Uyku eksikliği
  • Kafein yoksunluğu
  • Kötü beslenme
  • Düşük kan şekeri seviyeleri
  • Çok az fiziksel aktivite
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Görüşte değişiklikler

Bazı yiyecekler de baş ağrısına neden olabilir. Tetikleyici gıdalarınız hamilelik sırasında değişebilir.

İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemde Baş Ağrısı

İkinci ve üçüncü trimesterdeki baş ağrılarının farklı nedenleri olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Fazla kilo
  • Duruş bozuklukları
  • Çok az uyku
  • Diyet
  • Kas gerilmesi ve gerginliği
  • Yüksek tansiyon
  • Şeker hastalığı
  • Hamileliğinizin ikinci veya üçüncü üç aylık dönemindeki baş ağrıları, yüksek tansiyonunuz olduğunun bir işareti olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 ila 44 yaş arasındaki hamile kadınların yaklaşık yüzde 6 ila 8’inde yüksek tansiyon vardır.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu tedavi edilebilir durumun hem anne hem de bebek için ciddi komplikasyonlara neden olabileceği konusunda uyarmaktadır. Bu durum en çok hamileliğin 20. haftasından sonra görülür.

Gebelikte Baş Ağrısına İyi Gelen Şeyler

Gebelikte baş ağrısına iyi gelen ve kullanımı kolay olanları listeledik. Bunları kullanabilir, ağrınızı dindirebilirsiniz.

  • Bol su içme
  • Dinlenme
  • Buz torbası
  • Isıtma yastığı
  • Masaj
  • Egzersiz ve esneme
  • Nane, biberiye ve papatya gibi uçucu yağlar.

Hamilelikte Baş Ağrısı için Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte uzun bir süre geçiren kadınlar, bazen baş ağrıları gibi sancılı dönemler geçirebiliyor. Sizin de merak ettiğiniz sıkça sorulan soruları bir araya getirdik. Gebelik sürecini daha hızlı takip etmek için hazırladığımız aracı da “buraya tıklayarak” kullanabilirsiniz.

Hamile kadın baş ağrısı için ne yapmalı?

Hamilelik dönemi içerisinde baş ağrısıyla baş başa kaldığında, anne adayları ilk öncelikle sıvı tüketmelidir. Su içmek, vücudu hidrate etmek ve baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca açık havada yürüyüş yapmak da baş ağrısını hafifletmede etkili bir yol olabilir. Taze hava almak ve hafif bir egzersiz yapmak, genel rahatlama sağlayarak baş ağrısının azalmasına yardımcı olabilir.

Gebelik sürecinde beslenme nasıl yapılmalı? Merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun! 

Hamilelikte baş ağrısı ne zaman tehlikelidir?

Baş ağrısı, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının veya durumların belirtisi olabilir. Hatta migren, beyin kanaması veya diğer ciddi nörolojik sorunlar gibi durumların habercisi olabilir. Bu yüzden 1 günün üzerinde bir baş ağrınız bulunuyorsa, direkt bir doktor ile görüşme ayarlayın.

Konu ile ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor İrem Yengel‘den randevu almak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Hamileyken şiddetli baş ağrısı neden olur?

Gebelik döneminde baş ağrılarının nedeni tam olarak anlaşılamamış olmakla birlikte, değişen hormonal düzen ve vücudun adaptasyon sürecinde yaşanan zorluklar bu durumun sebepleri arasında sayılabilir.

Aynı zamanda artan kan hacmi ve kan dolaşımındaki değişiklikler de baş ağrılarının artmasında etkili olabilirken, “uykusuzluk, yorgunluk, sinüzit, alerjiler, stres, depresyon, yetersiz beslenme, açlık ve yetersiz sıvı alımı” da baş ağrılarının tetikleyicileri arasında yer alabilir.

Gebelikte tansiyon ne kadar olmalı?

Özellikle gebelik sürecinde, tansiyon değerleri 90/60 mmHg‘ye kadar düşebilir ve bu değerler normal aralıkta kabul edilir, gebelik tansiyon değerleri içinde yer alır.

Hamilelikte baş ağrısı için Parol içilir mi?

Gebelik sürecinde, ağrı kesici olarak parasetamol grubu ilaçlar ilk tercih edilen seçenektir. Parasetamol, gebelikte her türlü ağrının yönetimi için güvenli bir şekilde kullanılabilir. Farklı ve bilmediğiniz hapları doktorunuza danışmadan “kesinliklekullanmayın!

İstanbul Küçükçekmecedeki kliniğimizi arayarak “Hamilelikte Baş Ağrısı” hakkında bilgi alabilir ve diğer tüm işlemler için Dr. İrem YENGEL’in deneyimine güvenebilirsiniz.

Hamileyken bu besinleri kesinlikle yemeyin: Hemen okuyun!

Dr. İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak uzmanlık alanımı sürdürüyorum. Türkiye'nin önde gelen tıp fakültelerinden birinde eğitim aldım ve uzun yıllardır bu alanda deneyim sahibiyim. Tüp bebek tedavileri, labioplasti ve genital estetik konularında da uzmanlıklarım mevcuttur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu