Labioplasti Nedir?
Labioplasti işlemi, labia minora (iç dudaklar) ve/veya labia majora’nın (dış dudaklar) şekil bozukluğu, sarkma, asimetrilerinin kesilerek düzeltildiği cerrahi prosedürdür.
Türkitiye, Avrupa, Amerika’da en çok talep edilen genital estetik ameliyattır ve her yıl giderek artan oranlarda yapılmaktadır.
Labioplasti adını “labium” adı verilen dudak kısımlarına estetik görünüm kazandırılmasından almıştır.
Labioplasti sıklıkla klitorise en yakın kıvrımlar olan labia minoraya (iç dudak) daha içeri sokulmuş görünüm yaratmak için yapılır.
İç Dudaklar Nerededir ? Dış Dudak Nerededir ?
Dış genital bölgenin iç kısmında yer alan ince dudaklar labium minus (iç dudak), daha dış kısmındaki kabarık yapı labium majus (dış dudak) olarak isimlendirilir. İç dudakta kıllar yokken dış kısım kıllarla kaplıdır.
Labioplasti Neden Yapılır ?
Genital bölgenin görüntüsü birçok kadın için oldukça önemlidir. Bu bölgenin görünümündeki bazı farklılıklar (labiumların büyük ve sarkık olması) bazı kadınlar için mutsuzluk sebebi olabilmektedir.
Labium minör denilen küçük dudaklardaki asimetri normalden büyük olması düzensizlik veya doğumdan kaynaklanan vajinadaki girişindeki genişlemelerde de genital bölgenin kötü görünmesine sebep olup cinsel ilişki esnasında rahatsızlık, ağrı, hassasiyet, bikini, mayo ve dar pantolon giyerken rahatsızlık duymaya sebep olabilir.
Bu tip labiumları küçültme ya da simetrik hale getirme işlemine labioplasti denilir. Bu ameliyatlar genital estetik operasyonlar arasında yer almakta olup başta ABD ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada yaygınca yapılmaktadır. Kadınların son zamanlarda bu operasyonların yapıldığını öğrenmesiyle beraber bu konuda cerrahi işlem yapılan merkezlere başvuru sayısı giderek artmaktadır.
Labioplasti işlemi , labia minora (iç dudaklar) ve/veya labia majora’nın (dış dudaklar) doğuştan ya da sonradan oluşan şekil bozukluklarının tamamını düzeltmek amacıyla yapılır.
Labioplasti sıklıkla klitorise en yakın kıvrımlar olan labia minorada(iç dudak) daha içeri sokulmuş görünüm yaratmak için yapılır.
Normal labia uzunluğu ve görünümü olarak nitelendirilen bir görünüm vardır.
Bazen iç dudaklar dış dudaklardan daha uzundur, bazen de dış dudaklar iç dudaklardan daha uzundur.
Bazen simetrik ya da asimetriktirler, bazen klitoris görünecek şekilde yapıda, bazen de görünmeyecek şekilde olabilirler. Bazı durumlarda iki labia aynı boyutta ve şekilde, kalınlıkta olmayabilir.
Labioplasti, Labium minör(iç dudaklar) çok uzunsa, asimetrik, deforme ise ve kişi bu durumdan rahatsız ise yapılır.
Labioplasti Tıbbi Olarak Gerekli Midir ?
Bu işlem daha çok, daha küçük veya daha kısa, daha simetrik bir labia minora (iç dudak) görüntüsü arzu edenlerin seçtikleri kozmetik bir cerrahi prosedürdür.
Genel olarak estetik görünüm amaçlı yapılır.
Ancak, evet (!) bazen tıbbi olarak gereklidir.
Estetik amaçlı yapılmasının en sık nedeni iç dudakların dış dudaklardan dışarı çıkacak yapıda büyük ve sarkık olması(labia hipertrofi) nedeniyledir.
Labioplasti Aşağıdaki Durumlarda Tıbbi Olarak Gereklidir
- Cinsel ilişki sırasında labialarınızın vajinaya “emilmesi” veya “sıkışması” durumunda vulva derisinde ağrılı yırtıklara neden oluyorsa
- Tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara sebebiyet veriyorsa
- Utanma, özgüven kaybı yaratıyorsa
- Dar pantolon ve tayt giyildiğinde genital bölge fark ediliyorsa
- Cinsel ilişki sırasında his kaybı oluşuyorsa (klitorius üzerinde fazlaca deri ile katlantısı mevcutsa)
- İç çamaşırı veya mayo giymek, yürümek, koşmak, bisiklete binmek ve hatta oturmak gibi şeyler sürtünme hissi ile acı veriyorsa, sürtünme veya vulva cildini tahriş ediyorsa veya yıpratıyorsa
Bu durumlarda işlemin tıbbı olarak gerekli kabul edildiğini söylüyor.
Bazı insanlar doğuştan uzun, kalın labiumlar (iç dudak) ile doğar, ancak doğum yapmanın ve yaşlanmanın da labia minorün ( iç dudakların ) uzamasına neden olabileceğini ve prosedürün yaşamın ilerleyen dönemlerinde de gerekli hale gelebileceğini belirtmekte fayda var.
Labioplastinin Herhangi Bir Riski Var Mı ?
Bütün operasyonların bir riski vardır.
Vulva hassasiyetinde azalma, kuruluk, uyuşukluk,kanama, hematom ve enfeksiyon gibi nadir görülen riskler içerebilir.
Fakat bunların çoğu erken dönemde görülen ve kısa sürede geçen durumlardır. Hastanın ameliyat sonrası dönem tavsiyelerine uyması hem riskleri oldukça azaltacağı gibi aynı zamanda iyileşme sürecini de kısaltacaktır.
Bazı kadınlar labial (iç dudak) uzunlukta ciddi bir azalma yaptırmayı tercih ederken, labia aşırı rezeke edilirse veya çok fazla deri çıkarılırsa, görevini yapmasını engelleyebilir. Vajinal açıklığı korumak için bu rezeksiyon doğru miktarda ve şekilde yapılmalıdır.