Tüp Bebek Ne Zaman Öneriliyor ?

Tüp bebek, çeşitli nedenlerle doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlere önerilen bir üreme yöntemidir. Tüp bebek önerilmesi, çiftin durumuna bağlı olarak değişebilir. İşte tüp bebek önerilmesine yol açabilecek bazı durumlar:
- İnfertilite (Kısırlık): Çiftlerin doğal yollarla gebelik elde etme şansı düşük olduğunda, infertilite durumu tüp bebek önerisine yol açabilir. Bu durum, kadın ve/veya erkek üreme sistemindeki anormalliklerden kaynaklanabilir.
- Tüplerin Tıkalı Olması: Kadının fallop tüpleri tıkalı ise, yumurta hücresi spermle birleşemez ve gebelik gerçekleşmez. Bu durumda, tüp bebek yöntemi önerilebilir.
- Endometriozis: Endometriozis, rahim iç tabakasının (endometrium) rahim dışında büyümesi durumudur. Bu durum, tüplerin tıkanmasına veya hasarlanmasına yol açabilir ve tüp bebek gerektirebilir.
- Düşük sperm sayısı veya kalitesi: Erkeğin sperm sayısı veya sperm kalitesi düşükse, döllenme şansı azalır. Bu durumda, tüp bebek yöntemi önerilebilir.
- Polikistik over sendromu (PCOS): PCOS, kadınlarda hormonal dengesizliklere ve yumurtlamada sorunlara yol açabilir. Tüp bebek, bu durumda bir seçenek olabilir.
- Tekrarlayan başarısız denemeler: Çift, daha önce doğal yollarla veya diğer üreme yöntemleriyle başarısız denemeler yaşadıysa, tüp bebek önerilebilir.
Yaş Arttıkça Gebelik Şansı Azalıyor
Günümüzde tüp bebekte yaygın olarak mikroenjeksiyon yöntemi kullanılıyor. Tüp bebekte en yüksek başarı oranı, kadının 20’li yaşlarında olup ortalama %60’dır. Tedavide gebelik şansı yaş arttıkça azalırken 40 yaşından sonra bu oran %20’nin altına düşmekte.
Bu azalmanın en büyük nedeni ise yumurta (oosit) yaşlanmasıdır. Kadının yumurtaları anne karnında oluşur ve yaşla birlikte azalır.
32 yaşına gelmiş bir kadının ergenlik dönemine kıyasla yumurtalarının sadece %12’si kalmıştır. Sigara kullanan, tiroit hastalığı ve ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınlarda bu oran daha da düşüktür. Yumurta sayısındaki azalmaya ek olarak yaşla birlikte yumurta kalitesi de bozulur.
Gebelik oluşsa bile düşük riski artar. Bu nedenle infertil çifte tüp bebek tedavisine karar verildiğinde gereksiz zaman kaybetmemek büyük önem taşımaktadır.
İstatistiklere baktığımızda, son yıllarda tüp bebeğin en sık erkek faktörü ve azalmış yumurta rezervi nedenleriyle yapıldığını görüyoruz.
Ancak şu unutulmamalıdır ki; tedavi öncesi her hasta, geçmişteki tedavi ayrıntıları da dahil olmak üzere bütünüyle değerlendirilmeli ve o hastaya uygun tedavi protokolü ile ilaç dozu seçilmelidir.