Gebelik Krampları

Gebelik krampları, gebeler ve gebe adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Gebelerin birçoğunda hamilelik boyunca hafif kramplar ve ağrı oluşması normal kabul edilir.

Çünkü vücudunuzda bebeğin büyümesiyle beraber kapladığı alan sebebiyle ve aynı zamanda gebeliğin hormonal etkileri bakımından birçok değişiklik olur ve kabul edelim ki, büyüyen bir bebeği taşımak o kadar da kolay değil. Kramplar hamileliğinizin normal bir parçası olabilir, ancak bazen ciddi endişe kaynağı da olabilirler.

Siz de gebelik krampları çekiyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Gebelik Krampları Neden Girer?

Birinci ve ikinci üç aylık döneminiz boyunca vücudunuz yeni bebeğinize hazırlanmak için fazla mesai yapmakla meşguldür.

Rahminizdeki kaslar gebelikle beraber gerilmeye ve genişlemeye başlayacaktır. Bu, karnın alt kısmında sağda ve solda bir çekilme hissine neden olabilir. Gebeliğin çok erken dönemlerinde, regl döneminizdekine benzer ağrılar bile hissedebilirsiniz.Hamilelik boyunca pelvik basıncın artması oldukça yaygındır ve olağandır.

Kabızlık

Erken gebelik sıklıkla, görebildiğimiz kabızlık gibi durumlar da kramplara neden olabilir. Bu durumdan korunmak için bol su içmeniz ve lifli gıdalar tüketmeniz önemlidir. hafif durumlarda gnde 2-3 adet kuru kayısı bu durumu çözmek için süreci destekler

Egzersiz

Normal egzersiz rutininize devam ederken de kramplar yaşayabilirsiniz. Bu kaslarınız üzerinde ek stres oluşturabilir. Egzersiz sırasında kramp girmesi, ara vermeniz ve dinlenmeniz için bir işarettir. Eğer egzersiz esnasında bu durumu çok sık yaşıyorsanız  yürüme yerine yüzme gibi sporlar daha az kramplara yol açacağından daha çok tavsiye edilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

(İYE) da kramplara neden olabilir. Yapılan bir çalışmada, anne adaylarının yüzde 6’sının hamilelikleri sırasında bir İYE geliştireceği belirtilmiştir. İYE’ler hızlı bir şekilde böbreklerinizde enfeksiyona yol açabilir. Bu da erken doğuma girme riskinizi artırır. Kadın doğum doktorunuz herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmadığından emin olmak için kasık ağrısı gibi durumlarda idrarınızı test etmelidir. Bu durumdan korunmak için  bol su (günde 3 litre) tüketmelisiniz.

Cinsel İlişki

Cinsel ilişki de kramplara yol açabilir. Sağlıklı ve normal bir gebelik geçiren birçok kadın doğuma kadar cinsel hayatına devam edebilir fakat özellikle kanama, kramp, ağrı gibi durumlar ortaya çıkarsa bir süre ara vermek en doğrusu olacaktır.

Dış Gebelik

Kramplarınızla birlikte lekelenme veya kanama başlarsa, bu bir düşük veya dış gebelik belirtisi olabilir. Normal bir hamilelikte, yumurtalığınızdan fallop tüpüne bir yumurta bırakır. Sperm yumurtayı döllediğinde, yumurta rahminize doğru hareket eder ve rahim iç zarına yapışır. Embriyo önümüzdeki dokuz ay boyunca büyümeye devam eder. Dış gebelikler bütün gebeliklerin yüzde 1 ila 2’sinde meydana geldiğini görüyoruz.

Bu durumda embriyo döllendikten sonra rahme taşınmaz, fallop tüpünüzde kalır. Nadir durumlarda, döllenmiş yumurta yumurtalıklarınızdan birine, rahim ağzına veya hatta karın iç boşluğuna da yapışabilir ve burada büyümeye devam ederse bir süre sonra kanamaya ve etraf dokularda ciddi bir ağrı hissedilmesine sebebiyet verecektir. Bu sebeple erken gebelikte kesenin yerinin görülmesi ve rahim içinde yerleştiğinden emin olunması gerekmektedir.

Preeklamsi

Gebelikte ciddi endişe yaratan bir başka durum da preeklampsi adı verilen bir hastalıktır. Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Preeklampsi, tüm hamile kadınların en az yüzde 5 ila 8’inde ortaya çıkmaktadır ve gebede tansiyon yükselmesine ilave olarak idrarda protein kaçağı ortaya çıkar.

Preeklampsi, karın sağ üst tarafında ağrıya yol açabilir.

Doktorunuz, bebeğiniz doğana kadar her randevunuzda kan basıncınızı ve idrarınızı kontrol edecektir.

Üçüncü Trimestir Krampları

Üçüncü üç aylık döneminize girerken, büyük olasılıkla pelvisinizde daha fazla baskı hissetmeye başlayacaksınız. Bebeğiniz artık çok hızlı büyüdüğü için bu oldukça yaygın bir durumdur. Bebeğiniz vajinanızdan bacaklarınıza kadar uzanan sinirlere baskı yapar. Bebek karnınızda zıpladığı için yürürken daha fazla baskı ve kramp hissedebilirsiniz. Bir süre yan yatmak rahatsızlığınızı hafifletebilir.

Erken doğum belirtileri her anne adayında farklı olsa da 7. ve 8. aylarda geçmeyen ve giderek artan kramplar, karnınızdaki herhangi bir sıkılaşma veya sertliğin yanı sıra yeni sırt ağrılarını, özellikle de sırt ağrılarınız vajinal akıntıdaki değişikliklere eşlik ediyorsa erken doğum belirteci olabileceğinden böyle durumlarda doktorunuz tarafından NST ve muayene yapılmalıdır.

Gebelik Krampları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte uzun bir süre geçiren kadınlar, bazen baş ağrıları gibi sancılı dönemler geçirebiliyor. Sizin de merak ettiğiniz sıkça sorulan soruları bir araya getirdik. Gebelik sürecini daha hızlı takip etmek için hazırladığımız aracı da “buraya tıklayarak” kullanabilirsiniz.

Gebelik krampları ne zaman başlar?

Özellikle gebeliğin 24. haftasından sonra daha sık görülen kramplar, gebelik sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Hamilelikte kramp tehlikeli midir?

Bacak krampları hayati risk oluşturmaz, kısa süreli kramplar tehlikeli değildir. Eğer kramplarınıza şiddetli ağrı eşlik eder ve şiddeti artarak devam ederse, mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Aniden bir kramp yaşarsanız, sakinliğinizi korumak önemlidir.

Hamilelikte kramp ne zaman geçer?

Gebelik sürecinde bacak krampları, genellikle hamileliğin “ilk üç ayı yani ilk trimesterde başlayabilir” ve ikinci üç aylık dönemde hafiflemeye başlayabilir. Ancak hamileliğin” son üç aylık dönemi geldiğinde tekrar ortaya çıkma” eğiliminde olabilir.

Gebelik kramplarımı hafifletmek için ne yapmalıyım?

Gebelik kramplarınızı hafifletmek için aşağıda yer alan uygulamaları yaparak, büyük ölçüde ağrınızı azaltabilirsiniz.

  • Bacak bacak üstüne atmayı kaçının.
  • Uzun süre ayakta veya oturur pozisyonda kalmaktan kaçının.
  • Gün içinde, baldır kaslarınızı gererek egzersiz yapmaya özen gösterin.
  • Otururken veya dinlenirken, ayak bileklerinizi ve ayak parmaklarınızı çevirme hareketi yapmak faydalı olabilir.
  • Düzenli olarak günlük yürüyüş yapmak, bacak kramplarını azaltmada yardımcı olabilir.
  • Kendinizi aşırı yormamaya dikkat edin ve mümkün olduğunda sol yanınıza yatarak dinlenin.
  • Bol miktarda sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Uyumadan önce ılık bir duş almak, rahat bir gece geçirmenize yardımcı olabilir.

İstanbul Küçükçekmecedeki kliniğimizi arayarak “Gebelik Krampları” hakkında bilgi alabilir ve diğer tüm işlemler için Dr. İrem YENGEL’in deneyimine güvenebilirsiniz.

Hamileyken bu besinleri kesinlikle yemeyin: Hemen okuyun!

Doktor İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıyım.Genital estetik( Labioplasti , Vajinoplasti , Hymenoplasti, g-Shot, o-shot ), kürtaj , kızlık zarı , gebelik takibi ve doğum, genital lazer uygulamaları ve tüp bebek alanında oldukça fazla deneyimin mevcut, kliniğimde tüm jinekolojik işlemlerden , gebelik takibi ve doğuma kadar geniş bir alanda hizmet sunmaktayım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu