Genel Jinekoloji

Genital Siğiller

Son zamanlarda artan sağlık sorunlarından biri, kadınlar ve erkekler arasında yaygın hale gelen genital siğillerdir. Genital siğillerin kaynağı, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları olarak bilinmektedir. Daha önce pek fazla önemsenmeyen bu siğillerin, ciddi sağlık riskleri taşıdığı anlaşıldıktan sonra, bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar hem koruyucu önlemleri hem de tedavi yöntemlerini geliştirmiştir. Bu durum, HPV enfeksiyonlarının etkilerine karşı farkındalığı artırmış ve toplum sağlığını koruma amacıyla daha fazla çaba harcanmasına neden olmuştur.

Siz de genital siğilleri merak ediyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Kadın Doğum Doktoru Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Vajinismus Tedavisi İstanbul için buraya tıklayabilir, bilgi alabilirsiniz!

Genital Siğiller Nedir?

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın tiplerinden biridir. Bu durum, Human Papilloma Virus (HPV) adlı bir virüsün kişiyi enfekte etmesiyle ortaya çıkar. HPV’ye neredeyse tüm cinsel olarak aktif kişiler hayatlarının bir noktasında maruz kalır. Bu virüs, erkeklerde ve kadınlarda hem genital siğil oluşumuna yol açabilir hem de kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanserine sebep olabilir. Siğiller, genital bölgenin nemli bölgelerinde görülür.

Genital siğiller, çıplak gözle zor fark edilebilecek kadar küçük olabileceği gibi bazen küçük kabarıklıklar veya ayçiçeği şeklinde daha büyük lezyonlar olarak da görülebilir. Bu yazımızda, “genital siğiller nedir, belirtileri nelerdir, tanı nasıl konulur ve risk faktörleri nelerdir?” sorularını merak edenler için ayrıntılı bilgiler hazırladık! Hepsini ve daha fazla bilgiyi bu yazımız da sizler için teker teker anlatacağız.

Siz de genital siğil nedir diyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Genital Siğiller Nasıl Bulaşır?

HPV enfeksiyonları, cilt teması veya cinsel ilişki yoluyla bulaşabilen hastalıklardır. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda, hastalığın etkileri daha fazla hissedilebilir. Her bireyde aynı şekilde sonuçlar doğurmayabilir; enfekte olma durumu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Küresel ölçekte gerçekleştirilen araştırmalar, yaşam boyu en az bir kez HPV enfeksiyonuna yakalanma olasılığının (%50) yani bu hastalığa en az bir kez maruz kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Bu oran, halk sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

1980’lerden sonra yapılan artan çalışmalar, HPV‘nin kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanserinin gelişiminde rol oynadığına işaret etmektedir. Bir virüsün kansere yol açabilmesi, bu virüsün etkilerine karşı mücadele edildiğinde kanser vakalarının azalabileceği anlamına gelir. Bu bağlamda, HPV ile ilgili yapılan araştırmalar kanserle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Genital Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Dünya genelinde en yaygın görülen HPV tipleri “HPV 16 ve HPV 18” olarak bilinmektedir. Her ikisi de serviks kanseriyle ilişkilendirilmiş ve aşılama yoluyla önlenebilir hale gelmiştir. HPV virüsleri, sadece insan hücrelerini enfekte edebilen DNA virüsleridir. Oldukça yaygın bir şekilde görülürler ve dünyanın her köşesinde sıkça tespit edilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında, hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık rastlananlardan biridir.

Bu virüsler, kendi genetik materyalleri olan DNA’larıyla enfekte ettikleri kişinin hücrelerine girdikten sonra kanser hücrelerinin oluşumunu artırıcı etki yapabilirler. HPV virüslerinin çeşitleri bir hayli fazla olup, kanser riski açısından en yüksek risk taşıyanları HPV 16 ve 18 tipleridir. Bu virüs tipleri, enfekte oldukları bireylerde tümör oluşumunu engelleyen p53 adlı proteinleri bozarak, tümör oluşma olasılığını artırıcı etkide bulunurlar. Bu durum, kanser gelişimine yönelik riskleri artırıcı bir faktör olarak kabul edilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda siğil genellikle “vajina dudakları, anüs ve vajina arasındaki bölge, anal kanal, vajina duvarları ve serviks (rahim ağzı)” gibi alanlarda oluşur. Erkeklerde ise penis, skrotum (testis torbası) ve anüs bölgelerinde görülebilir. Ayrıca, HPV ile enfekte olmuş bir kişiyle oral yolla cinsel teması olan kişilerde ağız, dil ve boğazda da siğil oluşumu gözlenebilir.

Genital bölgelerdeki siğillere ek olarak, “vajinal akıntı, kaşıntı, yanma hissi ve kanama” gibi belirtiler de genellikle beraber görülür.

Genital Siğiller için risk faktörleri nelerdir?

Cinsel olarak aktif olan bireylerin büyük çoğunluğu, yaşamlarının en az bir döneminde HPV (Human Papilloma Virus) virüsü ile enfekte olurlar. HPV’nin siğil oluşumuna neden olan alt türleriyle enfekte olanlar da genital siğil hastalığına yakalanabilirler. HPV ile karşılaşma ihtimalini artıran bazı risk faktörleri vardır. Bunlar şunlardır:

  • Birden çok partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girmek,
  • Genital siğiller dışında başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olmak,
  • Erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak,
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklara sahip olmak veya bu tür tedaviler almak (örneğin, kemoterapi).

Bu risk faktörleri, HPV virüsüyle enfekte olma olasılığını artırabilir. Önlem almak ve düzenli sağlık kontrolleri yapmak, HPV enfeksiyonunun yayılmasını ve siğil oluşumunu azaltmak için önemlidir.

Genital Siğillerin Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle siğillerin gözle görülmesiyle tanı konur. Ancak bazı durumlarda, biyopsi gibi ek testler gerekebilir. Ayrıca hastanın cinsel geçmişi de sorularak risk faktörleri araştırılır. Kadınlarda siğiller, genital organların daha derin bölgelerinde de görülebildiğinden pelvik muayene yapılabilir. Muayene sırasında siğilleri daha iyi görmek için genital bölgeye asidik bir solüsyon uygulanabilir. Doktor ayrıca hastaya Pap testi de yapabilir. Bu test sırasında, doktor vajinaya spekulum adı verilen bir alet yerleştirerek vajina ve rahim arasındaki dokuları daha rahat inceleyebilir. Spekulum kullanılırken, rahim ağzından bir fırça yardımıyla doku örneği alınır.

Bu doku örneği, HPV varlığı açısından özel yöntemlerle değerlendirilir. Test sonucunda anormal hücreler (HPV ile enfekte hücreler) tespit edilirse, daha ayrıntılı inceleme yapabilen yöntemler, örneğin kolposkopi gibi ileri tetkikler uygulanır. Riskli HPV tipleri ile enfeksiyon şüphesi varsa, vücutta HPV’ye ait genetik materyal varlığını araştırmak için HPV DNA testi yapılabilir. Tüm bu tanı yöntemleri, HPV ile ilişkili rahatsızlıkların, genital siğiller veya serviks kanseri gibi durumların teşhisinde kullanılan önemli yöntemlerdir.

Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genital siğil tedavisinde temel amaç, siğili gidermek veya siğil boyutunu küçültmektir. HPV’ye yönelik etkili bir tedavi olmadığı için virüsü vücuda alan kişilerde dönem dönem siğil atakları görülebilir. Tedavi sonrası hastalığın tekrarlama olasılığı yüksektir.

Genital siğil tedavisinde en sık kullanılan yöntem krem kullanımıdır. Farklı etken maddeler içeren genital siğil kremi çeşitleri, farklı şekillerde etkisini gösterir.

İmiquimod içeren kremler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sayede siğillerle daha etkili bir şekilde mücadele eder. Krem genital bölgeye sürüldükten sonra belirli bir süre cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. En sık görülen yan etkisi ciltte kızarıklığa neden olmasıdır.

Podofilin ve podofiloks içeren kremler de tedavide kullanılabilir. Bu kremler genital organların iç bölgelerine uygulanmamalıdır ve hamilelikte kullanımı önerilmez. Genital siğil tedavisinde başka tür kremler de kullanılabilir. Doktor, size en uygun kremi reçete eder ve düzenli kullanımınızı önerir. Krem tedavisiyle siğilin neden olduğu kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi rahatsız edici durumlar azaltılmaya çalışılır.

Ancak bazı durumlarda genital siğiller krem ile tedavi edilemez veya çok yaygındır. Bu gibi durumlarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Siğiller; lazerle yakılarak, dondurularak, cerrahi kesi yapılarak veya elektrokoterle elektrik akımı yardımıyla yakılarak ortadan kaldırılabilir.

Genital Siğil Aşısı

Uygun yaş aralıklarında gerçekleştirilen aşılama, rahim ağzı kanserlerinden %70‘e varan, genital siğillerden ise %90‘lara kadar korunma sağlayabilen önemli bir stratejidir. Bu durum, erken yaşta aşılamanın ne kadar kritik olduğunu vurgular niteliktedir. Aşıların yeterli dozda ve uygun zaman aralıklarıyla uygulanması, özellikle kız çocukları için hayati bir öneme sahiptir. Ergenlik döneminin başlarında, kadın doğum doktorları tarafından belirlenen aşı programları ile uygun aşılarla aşılama yapılması gerekmektedir.

Erkekler için de 13 yaşından sonra aynı aşı uygulaması yapılabilir. Erken teşhis, hızlı tedavi ve nüksleri engelleme amacıyla düzenli kontroller, toplum sağlığı açısından büyük bir önem taşır. HPV virüsünün nemli ortamlarda uzun süre canlı kalabilme özelliği göz önünde bulundurulduğunda, bu enfeksiyondan korunmanın başka bir yolu da, hijyenin düşük olduğu ve nemli ortamlar içeren yerlerde dikkatli olmaktır. Spor salonları, saunalar, hamamlar gibi bölgelerde özellikle hijyene dikkat etmek, virüsün yayılmasını engelleme açısından önemlidir.

Genital Siğiller Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Genital siğiller nasıl yok edilir?

Krem uygulaması, dondurma (kriyoterapi), lazer tedavisi, cerrahi müdahale veya elektrik akımı ile yakma (elektrokoter) gibi yöntemler bulunur. Tedavi yöntemi, siğilin boyutu, yayılımı ve hastanın özellikleri dikkate alınarak doktor tarafından belirlenir.

HPV olan biri cinsel ilişkiye girebilir mi?

Evet, HPV olan bir kişi cinsel ilişkiye girebilir fakat partnerine bulaştırma riski olacaktır.

Siğil virüsü kaç derecede ölür?

HPV, çevredeki sıcaklık değişikliklerine oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle virüs, normal ortam sıcaklıklarında (örneğin, oda sıcaklığı) uzun süreler boyunca hayatta kalabilir. Siğil virüsü, nemli ve sıcak ortamlarda daha uzun süre canlı kalabilir.

Genital siğiller hamilelikte problem oluşturur mu?

Genital siğili olan bir anneden doğan bebeklerde boğazda siğil oluşmasıdır. Bu durumda, bebeğin hava yolunu tıkayabilecek siğillerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Bu tür durumlar uzmanlık gerektiren nadir durumlardır ve tedavi uzman bir sağlık ekibi tarafından yapılmalıdır.

Genital siğil oluşumu önlenebilir mi?

Genital siğiller ve serviks kanseri gibi çeşitli kanserlerin oluşumunda rol oynayan HPV’ye karşı geliştirilmiş aşılar bulunmaktadır. HPV aşıları, sadece kansere yol açan HPV alt türlerine karşı koruma sağladığı gibi genital siğil oluşumuna neden olan HPV alt türlerine karşı da koruma sağlar. Bu aşılar “45 yaşına kadar” herkese uygulanabilir. Ancak aşılamanın aktif cinsel yaşam başlamadan önce yapılması daha etkili bir koruma sağlar. Kız ve erkek çocukların 9 yaşından itibaren HPV aşısı olmaları önerilir. Bu şekilde ileride genital siğil, serviks kanseri, penis kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskleri azaltılır.

Siğiller tehlikeli mi?

Siğiller genellikle zararsızdır ve rahatsızlık hissi dışında ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar. Ancak bazı HPV alt tipleri serviks kanseri, anüs kanseri ve diğer bazı kanser türlerinin oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu nedenle, siğillerin tedavi edilmesi ve düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması önemlidir.

HPV tuvaletten bulaşır mı?

HPV genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Tuvaletlerden veya diğer ortak kullanılan alanlardan HPV bulaşması çok nadirdir.

HPV’nin yayılma riskini azaltmak için korunma yöntemleri, özellikle kondom kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat etmek önemlidir. Ancak yine de enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldırmak için cinsel temaslardan kaçınmak en etkili yöntemdir.

Genital siğil kendiliğinden geçer mi?

Genital siğiller bazen kendiliğinden ortadan kaybolabilir veya tedavi ile geçebilir. Ancak bazı durumlarda, tedaviye rağmen siğiller yıllarca devam edebilir. Siğiller tamamen tedavi edildikten sonra bile tekrarlayabilir. Bazı hastalarda siğiller belirli bir süre sonra kendiliğinden ortaya çıkabilir, ancak tedavi yöntemleri bu süreci hızlandırabilir. Siğiller kendiliğinden geçse bile, HPV enfeksiyonu hala vücutta kalabilir.

Genital siğil tedavi fiyatları nelerdir?

Siğilin bulunduğu bölge ve büyüklüğüne bağlı olarak tedavi yöntemi değişmektedir. Tedavi seçeneklerine göre fiyatlar da farklılık gösterebilir. Ayrıca, siğil tedavisi uygulanan hastane ve doktorun fiyat politikasına göre de değişkenlik gösterebilir.

Genital siğil yaktıktan sonra ne zaman iyileşirim?

Genital siğillerin koterizasyon yoluyla yakılarak tedavi edilmesi, iyileşme sürecinde hastanın durumuna, siğil sayısına, büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle, siğiller yakma işleminden birkaç gün sonra iyileşme gösterir.

HPV aşısı, genital siğili önler mi?

Evet, HPV aşısı genital siğilleri önler. Korunmanın en etkili yolu HPV aşısıdır. En yaygın görülen siğil sebepleri olan HPV 6 ve HPV 11‘e karşı HPV aşısı %100 koruma sağlar. Ayrıca genital kanserlerden sorumlu olan HPV 16-18 gibi tiplere karşı da koruma sağlayacaktır. Bu yıl piyasaya sürülen 9’lu aşı ile bunlara ilave orta derecede kanser riski oluşturan 5 HPV tipine karşı sağlar. HPV aşıları, içerdiği HPV tipine karşı tam koruma sağlar.

Genital siğil tedavi edilmezse ne olur?

Siğillere yol açan çoğu HPV enfeksiyonu, birkaç aydan iki yıla kadar kendiliğinden kaybolabilir. Ancak siğiller tedavi edilmeden kaybolmuş olsa bile, HPV virüsü hala vücutta kalabilir. Tedavi edilmediğinde siğiller büyük ve yoğun kümeler halinde büyüme eğilimi gösterebilir. Ayrıca, tekrar ortaya çıkma olasılıkları daha yüksektir.

Dr. İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak uzmanlık alanımı sürdürüyorum. Türkiye'nin önde gelen tıp fakültelerinden birinde eğitim aldım ve uzun yıllardır bu alanda deneyim sahibiyim. Tüp bebek tedavileri, labioplasti ve genital estetik konularında da uzmanlıklarım mevcuttur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu