Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi, rahim içini incelemek ve gerekirse cerrahi olarak müdahale yapmak için kullanılan minimal invaziv bir yöntemdir. Ucunda ışık bulunan bir kamera kullanılarak gerçekleştirilir. Operasyonu yapan doktor rahmin içini görüntülerin iletildiği bir monitörde izleyebilir.
Histeroskopi esnasında ilk olarak vajina ve serviksten (rahim girişi) geçerek rahminize girilir, bu işlemde rahimin kendi açıklığından girildiği için
vücudunda herhangi bir kesi yapılmasına gerek yoktur.
Histeroskopi Hangi Durumlarda Uygulanır ?
- Olağan dışı vajinal kanama
- Menopoz sonrası kanama
- Rahim iç duvar kalınlığı
- Rahim içi duvarda yerleşmiş miyom ve poliplerde
- Rahim iç duvar adezyonları (sineşi)
- Rahim içi perde (uterin septum) varsa
- İntrauterin araç (spiral ) ipinin görülmüyorsa ,yerini araştırmak ve çıkarmak için
- Gebelik parçalarının atılamadığı ve rahim içinde kaldığı durumlarda (rest plasenta)
- Tekrarlayan gebelik kaybının olduğu durumlarda nedeninin araştırılmasında
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının araştırılmasında
- Anormal rahim filmi (HSG) ve/ veya ultrasonografi bulguları varsa nedeninin kesinleştirmek için
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Bir histeroskopi genellikle ayaktan veya günlük vaka olarak gerçekleştirilir. Yani çoğunlukla gece boyunca hastanede kalmanız gerekmez. Bazen lokal anestezik (rahim ağzınızı uyuşturmak için ilaç kullanıldığında) kullanılsa da, işlem için anestezi kullanılması gerekli olmayabilir .
Histeroskopi nasıl yapıldığı merak edilmekle beraber işlem gerçekte son derece basit ve minimal invaziv olarak gerçekleştirilir. Vücuduzda yeni bir kesi yeri oluşmayacaktır çünkü işlem için rahim ağzınızdaki adet görmenizi sağlayan kanalın giderek artan kalınlıkta numaralı bujilerle genişletilmesi yoluyla olacağından işlem sonrası iyileşme ve günlük hayata dönüş çok hızlı olacaktır. Eskiden kullanılan dilatasyon/küretaj olarak adlandırılan işlemde rahime küret adı verilen kazıyıcı ve keski uçlu bir alet kulanıldığından rahimi zarar görme ve kanama riski çok daha fazlaydı. Güncel tıbbı yöntemler ile riskler giderek minimalize edilip hasta açısından güvenlik giderek artmaktadır
Tanısal amaçlı yapılan histeroskopide sadece gözlem yapılacağından lokal anestezi altında da yapılabileceği gibi işlem esnasında polip, myom serum gibi kitlelerin çıkarılması planlanıyor ise (operatif histereskopi) çoğunlukla genel anestezi altında yapılır.
Histeroskopi Sırasında;
Bacaklarınızı her iki taraftan destekleyen bir sedyede uzanırsınız.
Vajinayı geçmek için vajinanıza spekulum adı verilen bir alet yerleştirilebilir (servikal smear tarama testi için kullanılan aletle aynı ), ve sonrasında
histeroskopi işeminde birden dokuza kadar numaralandırılmış ve giderek kalınlığı artan bujilerin rahim ağzını yavaşça uygun genişliğe getirmesinden sonra rahminize girilir ve doktorunuzun rahim içini görmesini kolaylaştırmak için yavaşça içeriye sıvı pompalanır.
Kamera, resimleri bir monitöre gönderir, böylece doktorunuz herhangi bir anormalliği tespit edebilir ve/veya tedavi edebilir
Bir histeroskopi toplamda 30 dakika kadar sürebilir, ancak sadece bir durumu teşhis etmek veya semptomları araştırmak için yapılıyorsa sadece 5-10 dakika kadar da sürebilir. İşlem sonrası adet dönemi sancılarına benzer kramplar olabilir.
Histeroskopiden Sonra;
Bazı kadınlar aynı gün veya bir gün sonra normal aktivitelerine dönebilir.
Genel anestezi uygulandıysa dinlenmek için birkaç gün izin almayı tercih edebilirsiniz.
İyileşirken;
Birkaç gün boyunca adet ağrısına benzer kramplar ve bazı lekelenmeler veya kanamalar yaşayabilirsiniz, bu normaldir ve şiddetli olmadıkça çoğu zaman endişelenecek bir şey yoktur.
Enfeksiyon riskini azaltmak için bir hafta boyunca veya vajinal kanama durana kadar seks yapmaktan kaçınmalısınız.
Doktorunuz hastaneden ayrılmadan önce işlem esnasında izlediklerini, işlemi nasıl uyguladığını, bulgularını size anlatacaktır. İşlem esnasında şüpheli alanlardan patolojik örnek alındıysa genellikle 10 gün içinde size patolojik sonuç hakkında da bilgi verecektir.
Histeroskopinin Riskleri
Histeroskopi genellikle çok güvenlidir, her işlemde olduğu gibi az da olsa bir komplikasyon riski vardır. Operatif histereskopi sırasında risk daha yüksektir.
Histeroskopi İle İlişkili Riskler Nelerdir?
-Genel anestezi altında yapılacaksa buna ait riskler
-Rahimde hasar
-Rahim ağzında hasar
-Ameliyat sırasında veya sonrasında aşırı kanama
-Rahim enfeksiyonları
-Baygınlık ve baş dönmesi hissi
Bu komplikasyonlar çok çok nadir görülmektedir. Histereskopi az invazif olup komplikasyon riskinin düşük olması sebebiyle güvenli cerrahi yöntemler grubundadır. Alanı direkt görerek uygulandığı için ameliyat sonuçları dilatasyon kürtajla kıyaslandığında, çok daha başarılı ve yüz güldürücüdür.
İçerik Önerimiz : Gebelikte baharatlı yiyecekler yenir mi?