Genel Jinekoloji

HPV Enfeksiyonları Nedir ?

HPV enfeksiyonları kadınlarda  ve erkeklerde genital bölgede meydana gelen siğillerin nedenidir ve bu durumun  tıptaki adı Kondilloma Akümünata’dır.

Genel olarak cinsel yolla bulaşırlar.  İyi huylu olmalarına karşın özellikle psikolojik yönden kadınları olumsuz olarak etkiler. Son yıllarda ülkemizde özellikle gençler arasında görülme sıklığı artar. Bu şikayet ile birçok kişi sağlık kuruluşlarına başvurur.

HPV hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Genital bölgede ya da makat etrafında karnabahar görünümündedirler. Bazen tek bir adet bazen de birden fazla görülür. Ağrısız kitleler olarak belirti verirler.

Beyaz ya da sarı renkte ve üzeri pürtüklü bir yapıdadırlar. Bunlar aslında anormal şekilde oluşumunu tamamlamış et parçalarıdırlar.

Kaşıntı ya da ağrı gibi belirti göstermezler. Bazıları toplu iğne başı kadardır, bazılarının büyüklüğü ise 4 cm kadardır.

Siğillere neden olan bu virüs vücuda yerleştikten sonra, siğillerin çoğalmasına neden olur. Bazen virüs o kadar etkili olur ki alevlenme dediğimiz bir etki ile genital bölgelerde yüzlerce siğilin oluşmasına neden olurlar. İnsan papilloma virüsleri (HPV) insan derisini ve mukoza zarlarını enfekte eder.

Yüksek riskli HPV türleri olarak bilinen belirli tiplerin;

  •  Rahim ağzı kanserine,
  • Penis,
  • Anüs,
  • Vajina,
  • Vulva
  • Ağız boşluğu kanserleri dahil olmak üzere diğer kanserlere neden olduğu bilinmektedir.
  • Diğer  türleri vücudun başka yerlerinde genital siğillere neden olurlar.

HPV oldukça bulaşıcıdır ve cinsel temas da dahil olmak üzere yakın temas yoluyla yayılır.

Cinsel olarak aktif kişilerin çoğunun bir noktada HPV ile enfekte olacağı tahmin edilmektedir.

Enfeksiyonu tipik olarak belirti veya semptomlara neden olmaz. Çoğu durumda, HPV enfeksiyonu uzun vadeli problemler olmaksızın kendi kendine geçer. En yaygın kansere ve siğillere neden olan türlere enfeksiyonu önlemek için aşılar mevcuttur.

Enfeksiyonunu tedavi edebilecek spesifik bir tedavi yoktur, ancak neden olduğu siğiller ve kanserler için tedaviler mevcuttur.

Prezervatifler ayrıca HPV yayılmasını önlemeye yardımcı olur ancak kesin koruma sağlamazlar.

İnsan papilloma virüsleri, insan derisini ve mukus zarlarını enfekte eden 100’den fazla virüs tipinden oluşan bir gruptur.

Çoğu kişi, enfekte olduklarını asla bilmez ve genellikle kendi kendine kaybolan enfeksiyonla ilgili herhangi bir sorun, belirti veya semptom geliştirmez.

Aslında,  enfeksiyon o kadar yaygındır ki, cinsel açıdan aktif erkeklerin ve kadınların çoğunun hayatlarının bir noktasında enfeksiyona yakalandığı tahmin edilmektedir.

Ancak bazı HPV türleri bazı kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin bazı HPV türleri genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olurken, diğerleri tipik cilt siğillerine neden olur.

HPV’nin neden olduğu kanserlerin gelişmesi genellikle yıllar, hatta on yıllar alır.

Oral ve Genital HPV Enfeksiyonları Aynı Mıdır?

Genital bölgeleri enfekte eden tipleri ağız boşluğunun (boğaz ve ağız) enfeksiyonuna da neden olabilir.

Oral HPV’nin bazı türleri boğaz ve ağız içi kanserlerine neden olurken, diğer türleri ağızda veya boğazda siğillere neden olabilir. Genital HPV enfeksiyonları gibi, çoğu durumda ağız boşluğunun HPV enfeksiyonları problemsiz geçer.

HPV Nasıl Bulaşır veya Yayılır?

Daha önce belirtildiği gibi, genital HPV enfeksiyonu, vajinal, oral veya anal seks dahil olmak üzere enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla yayılır.

Enfekte kişinin hiçbir belirti veya semptomu olmadığında yayılabilir.

Enfeksiyon ile ilişkili sağlık sorunlarının ortaya çıkması da uzun yıllar alır, bu da bazı kişilerin tam olarak ne zaman enfekte olduklarını bilmelerini çok zorlaştırır.

Cinsel temasa ek olarak herhangi bir ten tene temas yoluyla da yayılabilir.

Enfeksiyonunun yayılması, bu virüs  ile enfekte olmuş bir kişiyle temas halinde olan yüzeylere (genel duş zeminleri gibi) dokunmaktan da mümkün olabilir.

Erkeklerde HPV Enfeksiyonunun Belirti ve Semptomları

HPV enfeksiyonu erkeklerde tipik olarak herhangi bir belirti ve semptom oluşturmaz, ancak bazı türleri ile enfeksiyon, genital bölgelerde kabarık yumrular veya yumrular gibi görünen genital siğillere yol açabilir. Genital siğiller, büyüklükleri büyükten küçüğe değişir ve düz veya kabarık olabilir. Kenarlar tırtıklı veya pürüzlü görünebilir (karnabahar gibi).

Daha az yaygın olarak, belirli  türlerinin erkeklerde penis veya anüs kanserlerine neden olduğu bilinmektedir.

Enfeksiyonun neden olabileceği diğer kanserler arasında dil kökü ve bademcikler de dahil olmak üzere boğaz kanserleri olan orofaringeal kanserler bulunur .

Tipik cilt siğilleri, enfeksiyonun diğer belirtileridir, ancak cilt siğillerine neden olan  türleri, kanser veya genital siğillere neden olanlarla aynı değildir.

Kadınlarda HPV Enfeksiyonunun Belirti ve Semptomları

Erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da genellikle belirti veya semptom üretmez. Bununla birlikte, bazı durumlarda, HPV enfeksiyonu devam eder ve genital siğillere (daha önce açıklandığı gibi), cilt siğillerine veya rahim ağzını kaplayan hücrelerde kanserli veya kanser öncesi değişikliklere yol açar.

Kanserlere, genital siğillere ve cilt siğillerine neden olan  türlerinin hepsi farklıdır.

Rahim ağzının Papanicolau (Pap) testi, rahim ağzındaki HPV ile ilgili değişikliklerin erken saptanmasına olanak tanır ve on yıllardır rahim ağzı kanseri taraması için bir araç olarak kullanılmaktadır . Rahim ağzı ve diğer kanserlere neden olan türleri genellikle “yüksek riskli” HPV türleri olarak adlandırılır.

HPV Enfeksiyonu ve Hamilelik Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Hamilelik sırasında enfeksiyonu kapmak mümkündür . Bir kadının doğum sırasında aktif bir enfeksiyonu varsa, enfeksiyonun bebeğe yayılma olasılığı çok düşüktür. Ancak bebek enfeksiyon kapsa bile, genellikle sorunsuz geçer.

Enfeksiyon, düşük veya erken doğum gibi gebelik komplikasyonlarıyla ilişkilendirilmemiştir.

Çok nadir durumlarda, aktif enfeksiyonu ve genital siğilleri olan kadınlardan doğan bebeklerde, solunum papillomatozisi olarak bilinen bir durum olan boğazın arkasında siğiller gelişir.

Genital siğiller, bir kadın hamileyken tipik olarak güvenli bir şekilde tedavi edilebilir .

Erkeklerde ve Kadınlarda HPV Enfeksiyonuna Karşı Bir Aşı Var Mı?

Genital kanserlere ve genital siğillere neden olan en yaygın HPV türlerine karşı aşılar mevcuttur. Aşılar 3 dozluk seri olarak verilir. 11 veya 12 yaşlarındaki erkek ve kız çocuklarına HPV aşısı önerilir, böylece cinsel olarak virüse maruz kalmadan önce korunurlar.

Aşı canlı virüs içermez, bu nedenle aşıdan HPV almak imkansızdır .

ABD’deki mevcut aşıların örnekleri ve şunları içerir:

  • GARDASİL
  • CERVARİX

Dr. İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak uzmanlık alanımı sürdürüyorum. Türkiye'nin önde gelen tıp fakültelerinden birinde eğitim aldım ve uzun yıllardır bu alanda deneyim sahibiyim. Tüp bebek tedavileri, labioplasti ve genital estetik konularında da uzmanlıklarım mevcuttur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu