Miyom (Myom) Nedir?
Miyomlar birçok kadını etkileyebilen sık görülen bir durumdur. Bunlar rahmin düz kas tabakasından büyüyen iyi huylu tümörlerdir ve boyutları çok küçükten çok büyüğe kadar değişebilir.
Miyomlar hayatı tehdit etmese de önemli rahatsızlıklara ve ağır adet kanaması, sık idrara çıkma, şişkinlik, bel ağrısı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi diğer semptomlara neden olabilirler. Tedavi seçenekleri, durumun ciddiyetine ve bireysel tercihe bağlı olarak değişir.
Bazı kadınlar miyomlarını cerrahi olarak aldırmayı veya küçültmek için ilaç kullanmayı tercih eder.
Diğerleri ise diyet değişiklikleri veya bitkisel takviyeler gibi doğal ilaçlar kullanmayı tercih edebilir. Hangi yaklaşım seçilirse seçilsin, miyomlardan mustarip kadınların kendileri için en iyi tedavi tarzını bulmak için tüm seçeneklerini doktorlarıyla tartışmaları önemlidir.
Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastaya özel tedavi aşamasına geçilir. Miyom en yaygın kadın hastalıklarından biri olduğundan ötürü endişeye kapılmamalı, süreçle ilgili bilgi almalısınız.
Miyom Nedir?
Yukarıda da belirtildiği gibi, miyomlar rahimde büyüyebilen iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörlerin ağır adet kanaması, pelvik basınç veya ağrı, sık idrara çıkma ve mesaneyi boşaltmada zorluk gibi bir dizi belirtiye neden olduğu bilinmektedir. Bazı durumlarda düşük veya kısırlığa bile yol açabilirler.
Miyomlar her yaşta ortaya çıkabilir ancak tipik olarak östrojen seviyelerinin daha yüksek olduğu 30 yaşından sonra ortaya çıkar.
Tedavi seçenekleri bireysel koşullara bağlı olarak değişir ve semptomları azaltmak için ilaçları, tümöre kan akışını durdurmak için embolizasyonu veya fibroidin kendisini çıkarmak için miyomektomi gibi ameliyatları içerir.
Miyomlar bazen zararsız olsa ve tedavi gerektirmese de altta yatan herhangi bir durumun tespit edilip uygun şekilde tedavi edilebilmesini sağlamak için semptomları olan kadınların mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almaları önemlidir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomlar rahimde gelişebilen iyi huylu büyümelerdir ve boyutlarına ve konumlarına bağlı olarak çeşitli semptomlara neden olabilirler. En yaygın miyom belirtileri pelvik bölgede hafiften şiddetliye kadar değişebilen ağrı veya basınçtır.
Diğer belirtiler arasında ağır adet kanaması, sık idrara çıkma, kabızlık, ağrılı cinsel ilişki, sırt ağrısı ve bacak ağrısı yer alabilir. Bazı durumlarda miyomlar kısırlığa veya düşüğe de neden olabilir.
Endometriozis gibi diğer tıbbi durumlara bağlı olabileceğinden, bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz, semptomlarınızı etkili bir şekilde yönetebilmeniz için miyomlarınızı uygun şekilde teşhis ve tedavi edebilecektir.
Miyomlar Neden Olur?
Miyomlar rahimde meydana gelen iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerdir. Fibroidlerin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bilim insanları genetik, hormonlar ve çevresel faktörlerin bir rol oynayabileceğine inanmaktadır. Genetik, fibroid gelişimine yol açan anormal hücre büyümesinden sorumlu olabilir. Hamilelik sırasında meydana gelenler gibi hormonal değişiklikler de fibroid büyümesini tetikleyebilir.
Ek olarak, belirli çevresel toksinlere maruz kalmak miyom gelişme riskini artırabilir. Bazı çalışmalar, yüksek düzeyde stres ve obezitenin de gelişimlerine katkıda bulunabileceğini öne sürmüştür. Miyomlara neyin neden olduğuna dair kesin bir cevap olmasa da bu potansiyel katkıda bulunanları anlamak, bireylerin miyom geliştirme risklerini azaltmaya yönelik adımlar atmalarına yardımcı olabilir.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyomlar, rahim duvarında yerleşmiş oldukları konuma göre çeşitlendirilir. Miyom çeşitlerini şu şekilde gösterebiliriz;
- Submükoz miyom; rahim içine yerleşen miyomlar
- İntramural miyom; rahim kas tabakasının içine gömülmüş miyomlar
- Subseröz miyom; rahim dışına doğru büyümüş miyomlar
- Saplı ve subseröz miyom; rahim dışına bir sapla bağlı olan miyomlar
Görüldüğü üzere 4 çeşit miyom türü vardır. Ultrason ile görüntüleme tekniğinin ardından hastalarımıza özel tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
Miyom Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Miyomlar tipik olarak fizik muayene, görüntüleme testleri ve kan tahlillerinin bir kombinasyonu ile teşhis edilir. Fiziksel muayene, herhangi bir fibroid veya diğer anormallikleri hissetmek için pelvik muayeneyi içerebilir. Ultrason, MRI veya BT taraması gibi görüntüleme testleri, rahmin fotoğraflarını çekmek ve herhangi bir fibroidin boyutunu ve yerini belirlemeye yardımcı olmak için kullanılabilir.
Östradiol, testosteron, progesteron ve folikül uyarıcı hormon (FSH) gibi miyomlarla ilişkili belirli hormonları aramak için kan testleri de yapılabilir. Herhangi bir miyomun büyümesi hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulursa, doku örneklerini mikroskop altında incelemek için biyopsiler de yapılabilir. Tedavi seçeneklerinin bir kadın doğum doktorunuz tartışılabilmesi için doğru bir teşhis konulması önemlidir.
Miyom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Miyomlar pek çok unsura göre değerlendirilir. Hastanın yaşı, çocuk isteyip istemediği, kaç adet olduğu, miyomun yerleşme durumu, miyomların boyutu, lokalizasyon gibi etkenler miyom tedavisinde önemli unsurlardır. En önemli husus miyom tedavisinin kişiye özel olduğunu unutmamak gerektiğidir. Çünkü her tedavi yöntemi her hastada etkili değildir. Genel itibari ile miyom tedavi yöntemleri aşağıdaki şekildedir;
İlaç tedavisi; Henüz miyomların tamamen yok olmasını sağlayan bir ilaç yoktur. İğne tedavisi uygulanabilir ancak bu da uzun vadeli bir çözüm değildir. Menopoz sonrası sorunlara veya menopoz durdurması ve kemik erimesine sebep olması gerekçeleri ile 6 aydan daha uzun süre kullanılamazlar. Ancak ameliyat öncesi miyom boyutunu küçültmek ve hastanın kan değerlerini dengelemek amacı ile kullanılabilirler.
Takip etmek; Miyom olan kadınlarda herhangi bir şikayete neden olmuyorsa, 3-6 aylık aralıklarla hastanın takibini sağlamak mümkündür.
Cerrahi tedavi; Ameliyat planlaması yapılarak açık ya da kapalı operasyon teknikleri ile miyomlar alınabilir.
Miyom Kansere Dönüşür Mü?
Miyomların kansere dönüşmesi pek mümkün değildir. Ancak miyomların içinde 1/1000 oranında kanser hücresi bulunma riski vardır. Eğer hasta ileri yaşlardaysa ve geçmişinde kanser öyküsü varsa bekleme yapmadan ameliyat yönteminin uygulanması gerekir. Ameliyat uygulanmadan miyomda kanser hücresinin olup olmadığı ne yazık ki anlaşılamamaktadır.
Miyomlar Gebeliği Etkiler Mi?
Miyomlar bazen gebeliği hiçbir şekilde etkilemezken, bazen gebe kalmak için bir süre beklemek gerekebilir. Ne kadar süre bekleneceği miyomun boyutuna, adetine ve rahim duvarındaki yerine göre değişir. Rahimde oluşacak kesi ne denli büyükse ve miyom sayısı ne kadar fazlaysa o kadar çok beklemek gerekir. Kişiye göre süre değişken olsa da önerimiz, 6 ay beklemenizdir.
Hangi Durumlarda Tedavi Gerekmektedir?
Miyom tedavisinin yapılması için önce hastanın değerlendirilmesi gerekir. Eğer hastaya zorluk yaratıyorsa, ağrı veya regl olamama gibi sorunlara yol açıyorsa bu durumlarda derhal tedaviye başlanmalıdır. Ancak herhangi bir şikayete yol açmıyorsa, hızlıca büyümüyorsa bu durumda sadece miyomun takibini yapmak doğru olacaktır. Ancak büyüyen miyomların cerrahi yöntemle alınması daha uygundur.
Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Söz konusu miyom olunca tedavi, kişinin durumuna göre belirlenmelidir. Eğer ilaç tedavisi gerekiyorsa öncesinde ilaç takviyesi alınmalı, fayda etmiyorsa beklemeden ameliyat edilmelidir. Yine de en doğru tedavi şekli için muayene olarak en iyi kararı hekiminiz birlikte almanızı sağlayabilirsiniz.
Miyomlar Kaç Cm Olursa Tehlikelidir?
Bazı miyomlar 6-7 cm olana kadar çok sorun olmaz. Ancak 6-7 cm’den büyük olan miyomların yakından takip edilerek kısa süre içinde ameliyat ile alınması gerekir.
Ameliyatsız Miyom Tedavisi Var Mı?
Ameliyatsız miyom tedavisi ancak ilaç ile mümkündür. İlaçlar da bahsettiğimiz gibi uzun süreli tedavi yöntemi değildir. Bunun dışında ne yazık ki miyomun ameliyatsız bir tedavi yöntemi yoktur.
Miyom Ameliyatı Sonrası İş ve Sosyal Hayata Dönüş Nasıldır?
Açık miyom ameliyatlarında hastanın 1-2 gün kadar hastanede yatması gerekebilir. Kapalı cerrahi ile operasyon gerçekleşirse 1 gün sonrasında hasta taburcu edilebilir. Kapalı operasyonlarda günlük hayata dönüş daha kolay olur. Bu nedenle hastalar günlük hayatına çok daha kısa sürede dönüş yapabilirler.
Miyom Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Gebe Kalınabilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz şekilde miyom ameliyatı gerçekleştikten sonra gebe kalmak için 6 ay-1yıl beklemek çok daha doğru olacaktır. Kliniğimizde bu konuda hakkında bilgi alabilir, miyom tanı ve tedavi işlemlerine bir an önce başlayabilirsiniz.