Vajinismus Tedavisi İstanbul

Vajinismus Tedavisi hakkında bu içeriği sizler için hazırladık. Bugün sizlere, pek çok kadının sessizce mücadele ettiği, ancak yeterince konuşulmayan bir konu olan vajinismus ve bu zorlu durumun üstesinden gelmek için izlenen tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

Vajinismus, kadınların cinsel ilişki sırasında karşılaştığı, vajinal kasların istemsiz şekilde kasılmasıyla karakterize bir durumdur. Bu kasılmalar, ağrıya, rahatsızlığa ve en önemlisi derin psikolojik etkilere neden olabilir. Peki, bu durumun üstesinden nasıl gelinebilir?

Siz de vajinismus tedavisi nedir diyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajinal giriş bölgesinin kaslarında istemsiz ve tekrarlayan kasılmaların yaşandığı bir durumu ifade eder.

Bu kasılmalar, cinsel ilişki sırasında vajinanın giriş kısmında meydana gelir ve genellikle korku, kaygı gibi duygusal tepkilerle birlikte görülür. Kadınlar, bu kasılmaları bilinçli olarak kontrol etmezler; kasılmalar otomatik ve istemsiz bir şekilde gerçekleşir.

Bu durum, cinsel birleşmeyi zorlaştırır veya imkansız hale getirebilir. Vajinismus yaşayan bazı kadınlarda, sadece vajinal bölgede değil, bedenin diğer kısımlarında da kasılmalar, bacaklarını sıkıca kapama, titreme, kalp çarpıntısı, terleme, mide bulantısı, kusma, bayılma hissi ve hatta ağlama gibi fiziksel ve duygusal tepkiler görülebilir.

Vajinadaki bu kontrol dışı kasılma, birçok kadında cinsel ilişkiye engel teşkil ederken, bazı durumlarda zorlanarak ilişki mümkün olabilir; ancak bu durumlar genellikle ağrılı ve rahatsız edici olmaya devam eder.

Vajinismus, vajina girişinde yer alan kasların istemsiz bir şekilde kasılması ile cinsel birlikteliğin gerçekleşememesi durumudur. Bu durum ilk geceden itibaren çiftler için büyük bir problem olur.

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Vajinismus, kadınların yaşamının herhangi bir döneminde başlayabilecek, cinsel ilişki, jinekolojik muayene ya da benzeri durumlar sırasında karşılaşabilecekleri bir durumdur ve iki ana türe ayrılır: Birincil (primer) ve İkincil (sekonder) vajinismus.

Birincil Vajinismus Nedir?

Birincil vajinismus, kadının hayatındaki ilk cinsel deneyimden itibaren, yani cinsel aktivitenin başlangıcından beri mevcut olan kasılmaları ifade eder. Bu durum, ilk cinsel deneyimde, cinsel ilişki esnasında ya da jinekolojik muayenelerde kendini gösterebilir. Böylece, kişi henüz cinsel hayatına adım attığı ilk andan itibaren bu zorlukla karşılaşır.

İkincil Vajinismus Nedir?

İkincil vajinismus, kadının daha önce normal cinsel deneyimler yaşadığı ancak sonrasında bir noktada, genellikle yaşanılan bir travma, fiziksel bir değişiklik, ilişkideki uyum sorunları ya da diğer cinsel zorluklar sonucunda vajinismus belirtileri göstermeye başladığı durumu tanımlar. Bu tür, ilk cinsel deneyimler sorunsuz geçtikten sonra, belirli bir süre sonra ya da belirli olayların ardından ortaya çıkabilir. Her iki durumda da, kadınların yaşadığı belirtiler benzer olmakla birlikte, ortaya çıkış zamanları ve tetikleyici sebepler açısından farklılıklar gösterir.

Vajinismus Değilim ama İlişkiye Giremiyorum diyorsanız buraya tıklayın! 

Vajinismusun Belirtileri Nedir?

Vajinismus, vajinal kasların istemsiz kasılması ile karakterize bir durumdur ve belirtileri, yaşanan vajinismus türüne ve şiddetine bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Genel belirtiler arasında, özellikle cinsel ilişki sırasında, vajinanın girişinde meydana gelen yoğun kasılmalar ve spazmlar yer alır. Bu durum, ilişkiyi zorlaştırır veya imkansız hale getirebilir. Bireyler cinsel birliktelik sırasında, fiziksel bir engel olmamasına rağmen, kendilerini kapalı tutma gerekliliği hissedebilirler.

Vajinismus yaşayan kişilerde, cinsel ilişki sırasında bacakların kapanması, tampon veya fitil gibi ürünlerin kullanımında yaşanan zorluklar, ilişki esnasında ağrı, acı ya da yanma hissi gibi fiziksel belirtiler gözlemlenebilir. Aynı zamanda, yoğun stresle ilişkili terleme ve titreme gibi fiziksel tepkiler de belirtiler arasındadır. Vajinal kuruluk da sık karşılaşılan bir belirtidir.

Jinekolojik muayene korkusu veya rahatsızlık duyma, muayene sırasında vajinada kasılmaların yaşanması gibi durumlar, vajinismusun psikolojik yönünü gösterir ve bu hastalığın teşhisinde önemli rol oynar. Bu belirtilerin herhangi biri veya birkaçı kişide mevcutsa, vajinismus olasılığı düşünülebilir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun altında yatan kesin bir sebep her zaman açıkça belirlenemese de, bu duruma yol açabilecek birçok fiziksel ve duygusal tetikleyici faktör tanımlanmıştır. Vajinismus, bazı durumlarda fiziksel tetikleyicilerle, bazı durumlarda duygusal tetikleyicilerle ve hatta bazen her iki tür tetikleyici ile de ilişkilendirilebilir.

Duygusal Tetikleyiciler:

  • Genel stres ve kaygı durumları,
  • Geçmişte yaşanmış travmatik bir düşük ya da kürtaj deneyimi,
  • Hamilelik korkusu,
  • Jinekolojik muayene veya vajinal müdahale gerektiren tıbbi prosedürlerden kaynaklanan psikolojik travma,
  • Vücut imajı ve özgüvenle ilgili sıkıntılar,
  • Cinsel performans kaygısı,
  • Partnerle ilgili endişeler,
  • Cinsel istismar, taciz veya tecavüz gibi ciddi travmatik olaylar,
  • Cinsel birliktelikle ilgili yanlış bilgiler ve beklentiler,
  • İlk cinsel deneyim sırasında partner tarafından zorlanma,
  • Aile içinde cinsellikle ilgili negatif veya travmatik deneyimlere şahit olma,
  • Depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi ruh sağlığı sorunları,
  • Aşırı heyecan.

Fiziksel Tetikleyiciler:

  • Vajinal kuruluk,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Kanser tedavileri ve sonrası durumlar,
  • Doğum sırasında meydana gelen vajinal yırtıklar,
  • Menopoz ile ilişkili değişiklikler,
  • Pelvik bölgeye yapılan cerrahi müdahaleler,
  • Yetersiz ön sevişme,
  • Bazı ilaçların yan etkileri,
  • Endometriozis,
  • Vajina iç yapısında doğuştan gelen veya sonradan oluşan anomaliler,
  • Vajina boyutundaki fiziksel farklılıklar,
  • Liken skleroz, egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıkları.

Bu faktörlerin her biri, vajinismusun gelişiminde ve şiddetinde önemli rol oynayabilir. Bu nedenle, tedavi sürecinde bireyin hem fiziksel hem de duygusal durumunun kapsamlı bir değerlendirmesinin yapılması önem taşır.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?

Vajinismus, bilimsel olarak kanıtlanmış tek başarılı tedavi yöntemi olarak cinsel terapiyi barındırır. Bu, cinsel işlev bozuklukları içinde terapiye en hızlı ve etkili yanıt veren durumlardan biridir; uygun cinsel terapi yöntemleriyle iyileşme oranı neredeyse %100’e ulaşabilir. Cinsel terapi genellikle çiftin birlikte katıldığı oturumlar şeklinde yürütülür.

Terapi süreci, öncelikle çiftin cinsel yaşam hikayesinin detaylı bir şekilde ele alınması ile başlar. İlk seanslar, çiftin cinsel sağlık konusunda bilgilendirilmesi, yanlış inançların düzeltilmesi ve cinsel organlar ile cinsel fizyoloji hakkında doğru bilgilerin paylaşılması gibi, ertelenmiş bir cinsel eğitimi içerir. Daha sonraki aşamalarda, kasılmaları ve penetrasyona dair korkuları aşmaya yönelik egzersizlerle tedaviye devam edilir.

Tedavi sürecini genellikle 4-5 seansda çözebiliyoruz. Ancak, bazı hafif vakalar birkaç danışmanlık ile iyileşebilirken, tedaviye daha geç başlayan kişilerde daha uzun süreli bir tedavi gerektirebilir.

Cinsel terapinin yanı sıra, uygulamalı tedaviler de faydalı olabilir, bu yaklaşımlar kişinin durumuna ve ihtiyaçlarına bağlı olarak tercih edilebilir.

Vajinismus Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinismus, çoğu zaman çiftler tarafından zamanla kendiliğinden çözülebilecek bir sorun olarak görülse de, aslında daha çok erteleme ve kaçınma ile ilişkili bir problemdir. Bu durum, sorunun üzerine gidilmediğinde daha da büyümesine ve karmaşıklaşmasına sebep olabilir. Vajinismus, bireylerin kendi başlarına üstesinden gelebilecekleri bir durum olmaktan ziyade, profesyonel yardım ve müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur.

Tedavi yöntemleri arasında;

  • Psikoterapi: Bireyin ya da çiftin zihinsel ve duygusal durumlarıyla ilgili sorunları ele alır ve çözüm yolları sunar.
  • Cinsel Oyun Terapileri: Çiftlerin cinsel ilişkiyi daha pozitif ve oyun gibi algılamalarını sağlayarak, cinsel sürece dair endişe ve korkuları azaltır.
  • Kegel Egzersizleri: Pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizlerdir. Bu kasların kontrolünü artırarak, vajinal kasılmalara karşı daha iyi bir hakimiyet sağlar.
  • Solunum Egzersizleri: Derin nefes alma ve verme teknikleri ile genel rahatlama sağlanır, böylece cinsel birleşme sırasındaki kaygı düzeyi azaltılır.
  • Gevşeme Egzersizleri: Vücudun genel olarak gevşemesini ve rahatlamasını sağlayarak, cinsel ilişki sırasındaki gerginliğin üstesinden gelmeye yardımcı olur.
  • Hipnoterapi: Zihinsel blokajların ve korkuların aşılmasında kullanılan bir yöntemdir, ancak mutlaka uzman bir terapist eşliğinde yapılmalıdır.
  • Anatomik Nedenlere Bağlı Vajinismus Tedavisi: Cerrahi müdahalelerle anatomik sorunların giderilmesi sonrasında psikolojik destek ve gevşeme egzersizleri önerilir.

Vajinismus tedavisinde, kişisel ihtiyaç ve duruma özel olarak tasarlanmış programların uygulanması önem taşır. Her bireyin kendine has bir tedavi süreci vardır ve bu süreç, bireyin spesifik durumuna göre şekillendirilmelidir. Tedavinin temelinde, kişinin kendi vücudunu tanıması, vajinal kas kontrolünü sağlaması ve bu kasların yönetilmesi yer alır. Ancak unutulmamalıdır ki, her hasta farklıdır ve tedavi yaklaşımları bu bireysellik göz önünde bulundurularak kişiye özel olmalıdır.

Vajinismus nasıl tedavi edildi ?

Vajinismus tedavisinde en büyük motivasyon kaynaklarından biri, bu zorlu süreci başarıyla atlatmış kadınların hikayeleridir. Başarılı yüzlerce öykümüzden biri, uzun süredir vajinismusla mücadele ediyordu. Psikoterapi ve uygulamalı cinsel terapi seansları sayesinde, cinsellikle ilgili kaygılarını aşmayı başardı ve fiziksel tedavilerle vajinal kaslarını kontrol etmeyi öğrendi. 4 Seans sonunda, sağlıklı bir cinsel ilişki yaşamaya başladılar.

Vajinismus tedavisinde partnerin desteği hayati önem taşır. Partnerin anlayışlı ve sabırlı olması, tedavi sürecinde büyük bir fark yaratır. Partnerlerin tedavi sürecine aktif olarak katılmaları, ilişkiyi güçlendirir ve tedavi sürecinin başarısını artırır.

Vajinismus evde tedavi edilir mi ?

Aşağıda sizler için hazırladığımız bu egzersizler, vajinismusun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir ve genel olarak cinsel sağlığı destekleyici niteliktedir. Fakat çoğunlukla vajinismusun tedavisini evde yapmak mümkün olmamaktadır.

  1. Rahatlama ve Nefes Egzersizi
  2. Ayna Egzersizi
  3. Genital Masaj ve Dokunma (Sensate Focus)
  4. Kegel Egzersizi
  5. Parmak Egzersizi

Yukarıda yer alan egzersizler, vajinismusun üstesinden gelmede önemli bir ilk adım olabilir. Ancak, eğer durumunuzda bir iyileşme görmüyorsanız bir sağlık profesyoneline başvurmak en doğrusu olacaktır.

Vajinismus ve Cinsel İsteksizlik Arasındaki Fark Nedir?

Vajinismus ve cinsel isteksizlik, farklı nedenlere dayanan iki ayrı cinsel sağlık sorunudur. Vajinismus, cinsel ilişkiye girememe veya ağrılı bir deneyim yaşama sorunudur, ancak cinsel istek duyabilme potansiyeline sahip olabilir.

Cinsel isteksizlik ise cinsel arzu eksikliği ve cinsel aktivitelere karşı isteksizlik durumudur. Her iki durum da profesyonel yardım alarak tedavi edilebilir. Cinsel terapist veya cinsel sağlık uzmanı, bireysel olarak uygun tedavi yöntemlerini belirlemek ve kişinin cinsel sağlığını iyileştirmek için destek sağlamak açısından önemlidir.

Vajinismus’da Gebelik Mümkün mü?

Vajinismus, vajinal kasların istem dışı olarak kasılması ve cinsel ilişkiyi engelleyen bir durumdur. Vajinismuslu kadınlar genellikle cinsel ilişkiye girememe veya ağrılı bir deneyim yaşama sorunuyla karşılaşır. Ancak vajinismus, doğal yolla gebelik şansını etkileyebilir, ancak tamamen imkansız değildir.

Vajinismuslu kadınların gebelik şansı, vajinal penetrasyonun mümkün olup olmadığına bağlıdır. Eğer vajinismus, cinsel ilişkiye girmeyi tamamen engelliyorsa, doğal yolla gebelik şansı azalabilir. Ancak bazı vajinismus vakalarında, cinsel terapi ve tedavi yöntemleri ile vajinal kasların gevşemesi sağlanabilir ve cinsel ilişki mümkün hale gelebilir. Bu durumda, gebelik şansı normal olarak devam eder.

Vajinismus Tedavisi İstanbul Sıkça Sorulan Sorular

Vajinismus, doğru yaklaşımla ve sabırla üstesinden gelinmesi mümkün bir durumdur. Unutmayın, bu durumda yalnız değilsiniz ve profesyonel yardım alarak bu sorunu aşabilirsiniz. Eğer vajinismus veya cinsel sağlıkla ilgili sorularınız varsa, lütfen bizimle ‘buradan‘ iletişime geçin.

Vajinismusun görülme sıklığı nedir?

Türkiye’de gerçekleştirilen bir toplumsal araştırmada, kadınların yüzde 54’ü ilk cinsel deneyimlerinde korku, acı ve kaçınma gibi duyguları deneyimlediklerini ve cinsel birleşmenin başarısız olduğunu ifade etmişler.

İlk deneyimden sonra şikayetleri devam devam edenlerin oranı yüzde 10’dur. Bu da araştırmaya katılan kadınların yaklaşık yüzde 10’unun vajinismus veya ağrılı cinsel ilişki sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu gösterir, ki bu oran göz ardı edilemeyecek kadar yüksektir. Türkiye’deki cinsel tedavi merkezlerine başvuranların yaklaşık yarısının vajinismus şikayetiyle geldiği, batılı ülkelerde ise bu oranın çok daha düşük olduğu belirtilmektedir.

Vajinismus olan biri ne yapmalı?

Vajinismusun bilimsel olarak kanıtlanmış tek etkili tedavisi cinsel terapidir. Ayrıca, vajinismus, cinsel terapiye en hızlı yanıt veren cinsel işlev bozukluklarından biridir. Bu yüzden vajinismusa sahip olan birisi, doğru bir cinsel terapi programıyla sorunlarını çözebilir. Bu tedavi yöntemine yaklaşan çiftlerin tedavi olma başarısı neredeyse yüzde yüzdür. Genellikle çift görüşmeleri şeklinde gerçekleştirilen cinsel terapi, etkili sonuçlar elde etmek için uygun bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır.

Vajinismus daha çok kimlerde görülür?

Vajinismus yaşayan kadınlar arasında yaş, eğitim düzeyi, sosyoekonomik ve sosyokültürel statü, şehir veya kırsalda yaşama gibi faktörler açısından net bir ayrım bulunmamaktadır. Yaygın inanışın aksine, düşük sosyoekonomik durum ve az eğitim seviyesi, vajinismusun oluşumu için bir zemin oluşturduğu söylenemez.

Cinsel bilgilendirme ve eğitimin, bireyin genel eğitim seviyesi ile doğrudan ilişkili olmadığı, daha çok toplumsal ve kültürel normlar tarafından şekillendirildiği görülmektedir. Bu rahatsızlık, genellikle ilk cinsel deneyim sırasında ortaya çıktığı için, toplumların ortalama cinsel başlangıç yaşına göre de vakaların ortaya çıkış yaşı değişkenlik gösterir. Sorunun fark edilmesi ve tedavi arayışına geçilmesi süreci uzun yıllar alabileceğinden, tedaviye başvuranların yaş aralığı geniş bir yelpazeye yayılabilir. Bu, vajinismusun her yaş grubundan ve farklı sosyal katmanlardan kadınları etkileyebileceğinin altını çizer.

Vajinismus kendi kendine tedavi edilebilir mi?

Kızlık zarının kapalı ya da çok dar olması veya bazı vajinal enfeksiyonlar da , vajinismusun fiziksel kökenli olabilir. Vajinismus genellikle kendi kendine geçen bir durum değildir. Bu rahatsızlığın üstesinden gelmek için, hem bir jinekologdan hem de bir psikiyatristten destek almak önemlidir.

Vajinismusta tek seanslık tedaviler var mıdır?

Bir sağlık sorununun tek bir görüşmeyle çözülebileceği iddiası, gerçekte sadece bir umuttan ibarettir. Mantıklı düşünüldüğünde, bir sağlık profesyonelinin sorunun çözülüp çözülmediğini anlaması ve çiftin bu durumu doğru bir şekilde ifade edebilmesi için en az iki görüşmenin gerekli olduğu açıktır. Dolayısıyla, “tek seansta tedavi başarısı” iddiaları için gerekli olan, tedavinin doğası ve uygulama yöntemlerinin sorgulanmasıdır.

“Tek seansta tedavi” söylemi, ancak oldukça tartışmalı bir koşul altında gerçekleşebilir: Tedavi sağlayıcının (ister doktor, psikolog, sosyolog, isterse başka bir unvana sahip olsun) hastaya anksiyolitik, hipnotik, antianaljezik ve kayganlaştırıcı gibi çeşitli ilaçları vererek, baskı ve telkinle cinsel ilişkiye girmeye zorlaması. Bu yaklaşım, hem etik hem de terapötik açıdan kabul edilemezdir.

Genel anestezi altında, doktorun gözetiminde cinsel ilişkiye zorlama uygulamaları da vajinismus sorununu çözmez. Genel anestezi, kas gevşetici etkisiyle vajinal kasları gevşetse de, bu durum sorunu kalıcı olarak çözmez. Çünkü hastanın bilinci kapalıyken gerçekleşen birleşme, sonrasındaki girişimlerde kasılmanın tekrarlanmasına ve cinsel ilişkinin engellenmesine neden olabilir.

Vajinismus hastalığı nasıl anlaşılır?

Cinsel ilişki esnasında yaşanan vajina kasılmaları ve cinsel birleşmeye izin vermeme gibi sorunlar her zaman vajinismusun işareti olmak zorunda değildir. Ancak, kadının cinsel birlikteliği arzulamasına karşın yaşadığı kaygı, korku, stres gibi duygusal sorunlar nedeniyle cinsel ilişkiye girememesi halinde, vajinismus tanısı düşünülebilir.

Cinsel birliktelik sırasındaki zorlukların vajinismus kaynaklı olup olmadığını anlamak için, bir jinekolojik muayene önerilir. Bu muayene sırasında, cinsel birlikteliği engelleyebilecek herhangi bir fizyolojik sorunun olup olmadığı incelenir. Yine de, bazı vajinismus vakalarında, hastalar muayene sırasında yaşayacakları korku nedeniyle, herhangi bir pelvik muayeneyi kabul etmeyebilirler.

Eğer fizyolojik bir sorun tespit edilmezse ve sorunun psikolojik kökenli olduğu belirlenirse, vajinismus tanısı konulabilir. Bu süreç, sorunun kökeninin anlaşılması ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için önem taşır.

Vajinismus için hangi bölüme gidilmeli?

Vajinismus belirtileri gösteren bir birey, doğru teşhis için ilk adım olarak bir hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvurmalıdır. Tedavi süreci ve muayene aşamalarında, hastanın tedaviye olumlu yanıt verebilmesi ve muayene sırasında korku hissetmemesi adına deneyimli bir jinekolog desteği büyük önem taşır.

Jinekolog, vajinismus şüphesi taşıyan kişiyi, durumunun ayrıntıları ve altta yatan nedenlere bağlı olarak, gerekli bölümlere yönlendirebilir. Bu multidisipliner yaklaşım, kişinin ihtiyaçlarına en uygun tedavi planının oluşturulmasını ve böylece etkili bir iyileşme sürecinin sağlanmasını mümkün kılar.

Vajinismus cinsel ilişkiyi nasıl etkiler?

Vajinismusu olan kişiler, genellikle kısıtlı da olsa cinsel uyarılma ve orgazm deneyimleyebilirler. Bu, cinsel birleşme gerçekleşmese bile, tatmin edici bir cinsel yaşamın sürdürülebilmesi anlamına gelir. Ancak vajinismus sorunu çözülmediği takdirde, partnerde erken boşalma, cinsel ilgi ve arzuda azalma ya da erektil disfonksiyon gibi sorunların görülme olasılığı önemli ölçüde artar.

Bu durum, çiftlerin cinsel yaşamlarında karşılaşabilecekleri zorlukların sadece vajinismusla sınırlı olmadığını ve geniş bir yelpazede etkiler yaratabileceğini gösterir. Bu nedenle, vajinismus gibi cinsel işlev bozukluklarının çözümü için erken müdahale ve uygun tedavi yaklaşımlarının benimsenmesi, hem bireyin hem de çiftin cinsel sağlığı ve genel mutluluğu için büyük önem taşır.

Doktor İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıyım.Genital estetik( Labioplasti , Vajinoplasti , Hymenoplasti, g-Shot, o-shot ), kürtaj , kızlık zarı , gebelik takibi ve doğum, genital lazer uygulamaları ve tüp bebek alanında oldukça fazla deneyimin mevcut, kliniğimde tüm jinekolojik işlemlerden , gebelik takibi ve doğuma kadar geniş bir alanda hizmet sunmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu