Vakumlu Kürtaj Nedir?

Vakumlu kürtaj, son yıllarda en çok merak edilen konulardan biri olmuştur. Bu yazıda, son yıllarda sıkça tercih edilen bir kürtaj yöntemi olan vakumlu kürtaj hakkında bilgi sunacağız. Kürtajın farklı metotları olsa da, bu kürtaj tipi en çok talep edilen bir yöntemdir.

Bu yöntem, klasik kürtaja göre daha az ağrılı olması ve enfeksiyon riskinin düşük olması nedeniyle kürtaj yapan hastaneler tarafından tercih edilmektedir. Kürtaj süresi, kürtaj sonrası hamilelik durumu, avantajları ve riskleri hakkında bilgi verdiğimiz bu yazının ardından, kürtaj operasyonu öncesinde ve sonrasında ayrıntılı bilgiler için “kürtaj hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler” ve “kürtaj hakkında en çok sorulan sorular” başlıklı yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Siz de vakumlu kürtaj nedir diyorsanız ve diğer kadın hastalıkları konularında da doğru ve kalıcı bilgileri almak istiyorsanız, Dr. İrem YENGEL ile iletişime geçebilirsiniz.

Vakumlu kürtaj nedir?

Vakumlu kürtaj, modern bir kürtaj yöntemidir ve klasik kürtaja göre daha kısa sürede, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Bu yöntemde, rahim içerisinde negatif basınç oluşturularak gebelik materyali tahliye edilir ve rahim dezenfekte edilir.

Özellikle gebeliğin erken haftalarında tercih edilen vakumlu kürtaj ile hasta kısa sürede normal hayatına dönebilir.

İstanbul Vakumlu Kürtaj
İstanbul Kürtaj

Vakumlu kürtaj nasıl yapılır ?

İstanbul Vakumlu kürtaj, klasik kürtaj yöntemlerine göre daha moderndir ve lokal ya da genel anestezi eşliğinde yapılabilir. Rahime negatif basınç uygulanarak tahliye ve dezenfeksiyon işleminin gerçekleştirilmesi şeklindedir. Gebeliğin erken haftalarında yapılan vakum kürtaj yöntemi ile hasta aynı gün içinde rutin hayatına geri dönebilir.

Vakum kürtaj yöntemi uygulanmadan önce vajina bölgesi özel solüsyonlar ile temizlenir. Böylece bölgenin enfeksiyon ve bakterilerden arındırılması sağlanarak, enfeksiyon kapma riski önlenmiş olur. Tek kullanımlık ve tamamen hastaya özel kanüller ile vajinadan içeri girilir. Negatif basınç uygulanıp cenini aldıktan sonra işlem tamamlanmış olur.

Vakumlu kürtaj işlemi aşamaları

Vakum kürtaj hakkında detaylar hastalar tarafından çok merak edilir. Vakum kürtaj aşamaları şu şekilde gösterilebilir;

  • Vakum kürtaj sonrası antibiyotik kullanılarak olası enfeksiyonlar ortadan kaldırılır.
  • Hastanın hem ultrason hem de jinekolojik muayenesi yapılır. Ultrason muayenesi ile hastanın net gebelik haftası belirlenir. Buna eş olarak kan tahlili de istenebilir.
  • Hastanın kanında pıhtılaşma olup olmadığı hızlı testler ile belirlenir. Bu testlerin sonucu ortalama yarım saat içinde kendini gösterir.
  • Hasta cerrahi müdahale uygulanacak ortama alınır ve uygun pozisyona getirilir.
  • Anestezi etkisini gösterince kürtaj işlemine başlanır.
  • İşlem genelde 10 dakika sürer ancak belirtmemiz gerekir ki gebelik haftası ilerledikçe işlem süresi uzayabilir.
  • İşlem sonrası hasta 30-45 dakika dinlendirilir. Bu süreçte 4 boyutlu ultrason ile rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir. Yapılan değerlendirme sonucu hasta taburcu edilir.

1 hafta sonra hasta kontrole çağrılır ve bir sorun olup olmadığı saptanır.

Vakumlu kürtaj ne kadar sürer?

Vakumlu kürtaj, cerrahi bir operasyon olmasına rağmen kısa sürede gerçekleştirilen bir işlemdir. Genellikle komplikasyon olmadığı durumlarda vakumlu kürtaj süresi “10-20 dakika” arasında gerçekleştirilir. Kürtaj süresi hakkında daha fazla bilgi edinmek için jinekolojik muayene esnasında doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz, sizin özel durumunuza ve işlem detaylarına göre daha spesifik bilgiler verecektir. Süreçle ilgili ayrıntılar için bize ulaşabilirsiniz.

Vakumlu kürtaj avantajları nelerdir?

Vakumlu kürtaj yöntemi, klasik kürtaj yöntemlerine kıyasla birçok avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar özellikle kürtaj sonrası iyileşme sürecinde fark edilmekte ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.

  • Enfeksiyon riskinin daha az olması
  • Operasyon süresinin çok daha kısa olması
  • Kürtaj sonrasında kanamanın daha az olması
  • İçeride parça kalma riskinin azalması

Vakumlu kürtaj riskleri nelerdir?

Ana komplikasyonlardan biri, genellikle ikinci bir aspirasyon prosedürü gerektirecek olan gebelik parçalarının rahimde kalmasıdır. Bu durum deneyimli klinisyenlerin ellerinde çok daha az görülür.
Diğer bir komplikasyon, genellikle gebe kalma ürünlerinin veya vajinal floranın (bakteri olarak da bilinir) uterusa girmesinin neden olduğu enfeksiyondur. Enfeksiyon oranı %0.5’tir.

Diğer komplikasyonlar 100 prosedürde 1’den daha az bir oranda meydana gelir ve aşırı kan kaybı, diğer iç organlarda yaralanmaya neden olabilecek serviks (rahim ağzı) veya uterusta (rahimde) bir delik oluşturabilir. Kan pıhtıları muhtemelen uterus içinde oluşabilir ve uterusun genişlemesine ve hassaslaşmasına neden olabilir ve aynı zamanda uterustan kanamanın çıkışını engelleyebilir.

Vakum kürtaj rahme zarar verir mi?

Vakumlu kürtaj, hastane ortamında ve uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildiğinde klasik kürtaj yöntemlerine göre çok daha az riskli bir operasyondur. Vakumlu kürtajın rahime zarar verme riski oldukça düşüktür. Ancak, vakumlu kürtaj işlemi için kesinlikle hastaneler tercih edilmelidir. Kürtajın operasyon sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek riskler hakkında daha fazla bilgi edinmek için “kürtaj riskleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kürtaj, hamileliğin sona erdirilmesi için yapılan cerrahi bir müdahaledir. İstenmeyen gebelik durumunda sıklıkla tercih edilen bir işlemdir, ancak bazen sağlık nedenleriyle de gerekebilir. Her durumda, uzman bir doktor tarafından steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir.

Kürtaj sırasında, sadece rahimde bulunan cenin çıkarılmaz, aynı zamanda tüm rahim temizlenir. Bu nedenle kürtaj terimi yalnızca hamilelik durumunda kullanılmaz, miyom gibi rahatsızlıkların tedavi amacıyla yapılan operasyonlar da küretaj veya kürtaj adıyla anılır.

Türkiye’de “1983” yılına kadar kürtaj yasaklanmış, ancak daha sonra serbest bırakılmıştır. Yasal olarak belirlenen süre içinde kadınlar izne tabi olmadan kürtaj işlemini yaptırabilirler. Yasal olarak 10 haftayla sınırlı olan kürtaj süresi, daha sonraki dönemlerde yalnızca kadın sağlığı ile ilgili durumlar (örneğin, düşük) ortaya çıktığında uygulanabilmektedir.

Önemli:

“Gebeliği sonlandırmak isteyen kişinin bunu mutlaka yasal süre içerisinde yapması gerekmektedir”.

Vakum kürtaj işleminde dikiş atılır mı?

Vakum kürtaj işleminde herhangi bir kesi olmayacağı için dikiş atılması da söz konusu değildir. Bundan dolayı vakum kürtaj kadınlar için son derece konforlu bir işlemdir. İstanbul’da bulunan kliniğimizde en iyi şekilde vakum kürtaj hizmeti sunmaktayız.

Klinik kullanımları nasıldır?

İstanbul vakumlu kürtaj, genellikle birkaç saatlik klinik ziyareti gerektiren ayaktan bir tedavi prosedürüdür. Prosedürde tipik olarak aspirasyon kaynağı için iki seçenek vardır. Emme , bir elektrikli pompa (elektrikli vakumlu aspirasyon) veya manuel bir pompa (manuel vakumlu aspirasyon) ile oluşturulabilir. Elde tutulan 25cc veya 50cc’lik bir şırınga, manuel pompa işlevi görebilir. Bu yöntemlerin her ikisi de aynı seviyede çekiş gücü sağlayabilir ve bu nedenle tedavi etkinliği ve güvenlik açısından eşdeğer kabul edilir.

İstanbul Küçükçekmecedeki kliniğimizi arayarak “Kürtaj” hakkında bilgi alabilir ve kliniğimize gelerek güncel bilgiler doğrultusunda “Vakumlu Kürtaj” işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için yeni yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz!

Vakumlu kürtaj ne zaman yapılır?

Kürtajın yapılması için belli başlı zaman aralıkları bulunmaktadır. Bunun için gebeliğin ilk 10 haftasını geçmemiş olmak gerekir. Vakumlu kürtaj için en uygun zaman aralığı 6-10.gebelik haftalarıdır. Vakumlu kürtaj yaptırmak isteyen hastalar bu zaman aralıklarında kliniğimize başvurabilir. Dakikalar içerisinde işlemi sonlandırarak, günlük hayatınıza dönüş yapabilirsiniz.

Vakumlu kürtaj ağrıtır mı?

Vakumlu kürtaj, hastanın tercihine göre lokal ya da genel anestezi ile gerçekleşir. Genel anestezi esnasında kişinin bilinci kapalı olduğundan ötürü hiçbir şey hissetmezler. Ancak işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilirse çok hafif ağrı yaşanabilir. Bu ağrı şiddeti kişinin ağrıya dayanma eşiği ile alakalı bir durumdur. Doktor tarafından verilen ağrı kesiciler ile bu durumu kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Vakumlu kürtaj sonrası hamile kalınır mı?

Yapılan tüm kürtaj işlemlerinden sonra hamile kalmak mümkündür. Buna vakumlu kürtaj da dahildir. Diğer kürtaj yöntemlerine nazaran vakumlu kürtaj sonrası hamile kalmak daha kolay olur. Ancak rahmin kendini toparlaması için vakum kürtaj işleminden sonra hamile kalmak için ortalama 2 ay beklemeniz tavsiye edilir.

Vakumlu kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Vakumlu kürtaj sonrası her ne kadar hasta kendini iyi hissetse de sonuçta cerrahi operasyon gerçekleşmiştir. Bunun için kişinin kürtaj sonrası biraz daha dikkatli olması gerekir. Özellikle hamam, sauna, havuz kullanmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak, cinsel ilişki yaşamak enfeksiyon riskini arttıracaktır. Bu nedenle bu gibi durumlardan uzak durmak en doğrusudur. Yaklaşık 10-15 gün cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Sonrasında, doktorun reçete ettiği antibiyotik ilaçların düzenli olarak kullanılması gereklidir. Bu kriterlere dikkat etmeniz halinde enfeksiyon kapmadan süreci rahatça atlatabilirsiniz.

Kimler vakum kürtaj yaptırabilir?

Normal kürtaj yaptırabilen her kadın için uygundur. Bu durumda kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir. Eğer kadın 18 yaşından küçükse, vakumlu kürtaj yaptırabilmesi için ailesinin izninin alınması gerekir. 18 yaşından büyük ve evli kadınlarda eş onayı alınarak kürtaj yapılabilir.

Doktor İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıyım.Genital estetik( Labioplasti , Vajinoplasti , Hymenoplasti, g-Shot, o-shot ), kürtaj , kızlık zarı , gebelik takibi ve doğum, genital lazer uygulamaları ve tüp bebek alanında oldukça fazla deneyimin mevcut, kliniğimde tüm jinekolojik işlemlerden , gebelik takibi ve doğuma kadar geniş bir alanda hizmet sunmaktayım.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu