Gebelik Takip Ve Doğum

Normal Doğum Nedir ?

Normal doğum, doğanın bize bahşettiği bu mucizeyi gerçekleştirmenin en doğal yoludur. Normal doğum, bebeğin anne karnındaki gelişimi tamamladıktan sonra, doğal bir şekilde vajinal yoldan dünyaya gelmesidir.

Normal doğum, bir kişinin vajina yoluyla doğum yapmasıdır. Normal doğum sırasında rahminiz kasılarak açılır ve bebeğinizin doğum kanalından dışarı itilmesini sağlar. Sıklıkla, gebeliğin 37. ve 42. haftaları arasında gerçekleşir.

Gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu merak ediyorsanız gebelik hesaplama aracımız ile bunu öğrenebilirsiniz.

Vajinal Doğum 3 Aşamada Gerçekleşir

Açılma (Dilatasyon) : Düzenli kasılmaların başlamasından genişlemeye kadar geçen süreçtir. Bir kadın rahmi, ortalama 5 ila 7 cm büyüklüğündedir. Ancak hamilelik sırasında bir futbol topu ve daha fazlası kadar büyüyebilir.

Rahmin vajinaya açılan kısmı olan serviks ise, yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda boru şeklinde bir yapıdır. Doğumun yaklaştığı evrelerde serviks, vücut tarafından doğuma hazır hale getirilir. Bu evrede doğumun kolaylaşması adına serviks dokusu yumuşayarak genişlemeye yatkın duruma gelir.

Doğum (Bebeğin çıkışı ): Belirli talimatlar eşliğinde bebeğin vajinadan dışarı itilmesi ve doğmasıdır. Bu aşama yaklaşık 60 dakika sürebilir.

Plasenta ayrılması ve çıkışı: Plasenta, hamilelik sürecinde anne rahminde oluşan ve gelişmekte olan bebeğiniz için yaşam kaynaklarını (oksijen, besin) sağlayan bir dokudur.

Aynı zamanda bebek kanında bulunan yararsız maddelerin dışarı atılımını sağlar. Bebeğinizi normal doğum ile doğurursanız, doğumun üçüncü aşamasında plasenta vajinal yol ile dışarı atılır.

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir ?

Normal doğum belirtileri, doğumun başladığını ve bebeğin yakın olduğunu gösteren işaretlerdir. İşte normal doğumun başlamış olabileceğini gösteren bazı belirtiler:

  1. Rahim kasılmaları: Doğumun başlamasıyla birlikte rahimde düzenli ve sıklaşan kasılmalar başlar. Bu kasılmalar genellikle rahimdeki ağrılı veya rahatsız edici bir baskı hissi olarak hissedilebilir. Zamanla kasılmaların süresi ve sıklığı artar.
  2. Rahim ağzının açılması: Doğumun başlamasıyla birlikte rahim ağzı açılmaya başlar. Bu genellikle pelvik muayene sırasında doktor veya ebe tarafından kontrol edilebilir.
  3. Sıvı veya mukus akıntısı: Doğum yaklaştıkça, rahim ağzı etrafındaki mukus tıkaç adı verilen bir koruyucu tabaka atılabilir. Bu, vajinadan jelimsi veya kanlı bir akıntı şeklinde fark edilebilir.
  4. Su kesesi yırtılması: Doğum sırasında su kesesi (amniyotik kesesi), genellikle suyun ani bir şekilde boşalmasıyla yırtılır. Bu su, berrak veya hafif bulanık renkte olabilir. Su kesesi yırtılmadan önce veya doğum sırasında rahim kasılmaları daha yoğun hale gelebilir.
  5. Pelvis baskısı ve sırt ağrısı: Doğumun başlamasıyla birlikte, bebeğin pelvise doğru ilerlemesi nedeniyle pelvis bölgesinde baskı hissi ortaya çıkabilir. Ayrıca, doğum sırasında bel ve sırt bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.
  6. İshal: Doğum yaklaştıkça, bağırsak hareketlerinde artış veya ishal görülebilir. Bu, doğumun bir parçası olarak vücudun kendini hazırlama süreci olabilir.
  7. İştah kaybı ve enerji düşüklüğü: Doğum yaklaştıkça, anne adayında iştah kaybı ve enerji düşüklüğü görülebilir. Bu, doğumun yaklaştığını gösteren genel bir belirti olabilir.

Bu belirtiler her kadında farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve her doğum deneyimi farklı olabilir. Belirtilerden bir veya birkaçını yaşayan bir kadın, doğumun başladığını düşünüyorsa, bir kadın doğum uzmanıyla iletişime geçmesi önemlidir.

Doğum Belirtileri Kaç Gün Önceden Başlar?

Gebeliğin 35. haftasında gelince ara ara yalancı sancılar oluşur. Bunlar doğuma hazırlık kasılmalarıdır.

Normal Doğum İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sezaryen ile Doğum Yapan Biri Daha Sonra Normal Doğum Yapabilir Mi?

Normal doğumun gerçekleşmesi sakıncalı olan tüm bireylere, sezaryen doğum önerilir. Bu tehlikelerin ortadan kalkması halinde daha önceki hamileliklerinde sezaryenle doğum yapmış bireyler normal doğum ile doğum yapabilirler.

Normal Doğuma Aç Mı Gidilir Tok Mu?

Normal doğum sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına, ne aç ne de çok tok olacak şekilde hazırlanmanızı tavsiye ederiz.

Vajinal Doğum Sırasında Ikınmazsanız Ne Olur?

Çoğu durumda serviksiniz (rahim ağzı) tamamen gevşedikten sonra sizden ıkınmanız istenecektir. Normal doğum sırasında ıkınmazsanız ne olacağı konusunda net bir bilgi yoktur ve sonuçları kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Ancak, araştırmalar ıkınma dürtüsüne direnmenin enfeksiyon, pelvikste hasar ve kanama gibi komplikasyonlara yol açabileceğini göstermektedir.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

İlk kez yapılan doğumlarda ortalama 12-24 saatlik bir süre verilir. Bu süreye doğumun erken evreleri olmak üzere tüm aşamalar dahildir. Yani; amniyotik kesenin yırtılması sonucu suyun gelmesi, kasılmaların başlaması ve serviks dokusunun yumuşayarak genişlemesi ve doğum anının gerçekleşmesi gibi tüm süreçler dahildir. İkinci ve sonraki doğumlarda bu sürenin 8-10 saate kadar düştüğü gözlemlenir.

Normal Doğum Dikişleri Ne Zaman İyileşir?

Normal doğum sırasında, doğumu desteklemek ve dokuların uygunsuz yırtılmasını önlemek için vajina ile makat arasına ‘’epizyotomi’’ adı verilen bir kesi yapılır. Doğum sonrası dikişler genellikle kendiliğinden eriyerek 1 hafta sonra düşer. Bu süreçten daha uzun sürede iyileşme gerçekleşmezse ve herhangi bir komplikasyon gelişirse doktorunuza başvurmanız önerilir.

Dr. İrem Yengel

Merhaba, ben Op. Dr. Irem Yengel. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak uzmanlık alanımı sürdürüyorum. Türkiye'nin önde gelen tıp fakültelerinden birinde eğitim aldım ve uzun yıllardır bu alanda deneyim sahibiyim. Tüp bebek tedavileri, labioplasti ve genital estetik konularında da uzmanlıklarım mevcuttur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu